Здравната система в Търговище пред колапс, липсват легла и медици
16.10.2020
Наближава крайният срок за плащане на местните данъци и такси
16.10.2020

Дигитализират строителния сектор

Снимка: shumenonline.bg

Цифрова реформа на българския строителен сектор ще бъде реализирана по проект финансиран по Програмата за подкрепа на структурната реформа 2017-2020 г. на стойност 300 хил. евро.

Предвижда се да бъде изработена стратегия и пътна карта с конкретни стъпки за реформиране на сектора чрез въвеждане на строително-информационно моделиране в целия строително-инвестиционен процес. Ще бъдат разработени промени в националната регулаторна рамка в съответствие с европейската и ще се изготви План за национална цифрова платформа за строителството. В него ще бъде определен стандартизиран формат на отворени данни за обмен на информация между доставчиците и възложителите на обществените поръчки – необходими стандарти за въвеждане на строително-информационно моделиране, ИТ инфраструктура, споделени бази данни, съвместното им прилагане в съответствие с изискванията, въведени на европейския пазар.

С дигитализацията на строително-инвестиционния процес ще се осигури по-високо качество и по-бързи темпове на проектиране и изпълнение на обектите, както и тяхната по-добра поддръжка и удължаване на живота им. Цифровизацията ще повиши конкурентоспособността на българските компании, които ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено