12 ретро автомобила посрещна XV-тото издание рали „Златни пясъци“
17.10.2020
Учител от Попово и ученик от Търговище са сред новите 39 заразени
17.10.2020

Болниците в Шумен и Търговище готови да разкрият нови легла, недостиг на медици няма

Снимка: shumenonline.bg

Допълнителни легла ще бъдат разкрити в двете Многопрофилни болници в Шумен и Търговище, където броят на хоспитализираните с коронавирус пациенти надхвърли предвидения капацитет. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който пристигна днес в Търговище, за да се запознае със ситуацията на място в червената зона.

При увеличаване на необходимостта от стациониране на пациенти болницата в Шумен ще бъде компенсирана от съседни лечебни заведения в област Варна. Това според министъра не означава, че приемът на пациенти в шуменската болница ще бъде спрян. Пациентите, които чакат своите резултати ще бъдат приемани в т. нар триажни структури. По последни данни броят на хоспитализираните в МБАЛ Шумен е 76, 79 са в област Търговище.

„Това не означава, че спира приемът на пациенти в Шуменската болница, а при необходимост от легла, за приемане на пациенти, примерно в по-тежко състояние, които имат нужда от реанимация и невъзможност за приемането им в шуменската болница“, каза министърът.

Болничните легла в област Търговище са 94. В МБАЛ Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица. При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията  на детско психиатрично отделение – 10. По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово.  В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента  са 28 медицински служители.

По думите на здравния министър недостиг на медицински специалисти в областите Шумен, Търговище, Разград и Варна няма.

„Не виждам поводи за притеснения или някакъв тип допълнителни реорганизации. Напротив ситуацията е достатъчно добре контролирана организацията е на заключително високо. Няма недостиг на легла, медицински персонал, консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Болниците разполагат с достатъчно количество и нуждите им ще бъдат обезпечени чрез Националния логистичен щаб. “, заяви проф. Ангелов.

Въпреки високият брой на заразени в страната през последното денонощие няма да бъдат наложени нови мерки. Здравните власти обаче ще засилят контрола по отношение на изпълнението им.

„Мястото на предаване на инфекцията са публичните места, моловете, нощните заведения, нощните клубове, затова, ако ние не проявим разум и не почнем да спазваме мерките на тези обществени места, няма да стигнем никъде. Идеята не е да налагаме рестрикции, да затваряме, да блокираме държави или икономики. Категорично това не е решение“, подчерта проф. Ангелов.

За да се намали времето и разходите на болниците в Шумен и Търговище, които двете лечебни заведения правят за транспорт на проби към други лаборатории в страната, министерството на здравеопазването ще отпусне средства за изграждане на PCR лаборатории.

Министърът благодари на всички, които спазват мерките и апелира гражданите да бъдат дисциплинирани.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *