Учител от Попово и ученик от Търговище са сред новите 39 заразени
17.10.2020
На училище в Търговище в присъствена форма
17.10.2020

Тиквена украса на площада вместо празник 

Снимки: shumenonline.bg

„Няма празник на тиквата в Кочово, но има тиквена украса от всякакви по размер, цвят и форма тикви”, заяви за shumenonline.bg  председателят на НЧ „Съединение 1905 г.” Марчо Вичев.

Насроченият за днес есенен празник се отложи зарази забраната за провеждане на самодейни изяви на открито и закрито. По тази причина самодейците, които положиха огромни усилия за организацията, решиха да покажат поне това, което подготвиха за конкурса жителите на Кочово. Сега на площада в селото стои впрегнато дървено магаренце с автентични дисаги и тежък товар от тикви. На входа на читалището са подредени тематични кътове от битови сцени, приказни герои и цветен велосипед с тиквени препятствия. Младежи от селото направиха бар от горски пънове за гостите на празника, а местни изобретатели съчетаха тикви и бъчви в атрактивна градинска украса. В изложбата се включи и селския техничар Вичко Тодоров. Той е измайсторил от старинни битови предмети и сечива сцени, показващи трудолюбието на старите българи.

Изложбата няма посетители, но всеки, който минава през центъра или пътува за Шумен, се спира и разглежда експонатите.

За днешния празник, отменен в последния момент, държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до читалището – организатор и до жителите на Кочово. Президентът чести навършените 115 години от основаване на културната институция и приветства всяко усилие на самодейците за „поддържане на традиционната читалищна дейност и съхраняване на българските нрави и обичаи”.

Така жителите на селото ще запомнят тазгодишното честване, в което бяха заявили участие над 200 самодейци с тиквени украси и сценични изпълнения, и близо 70 колектива за включване в кулинарната изложба от тиквени специалитети. Три отбора се готвеха за участие в утвърдения вече кочовски хокей на площада. Разочаровани останаха и художниците изпратили картини за празничната изложба.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено