603-ма новозаразени в страната – 24 в Шумен и 30 в Търговище
18.10.2020
Две жени с covid издъхнаха в МБАЛ Омуртаг, деца под карантина в Опака
18.10.2020

Лекарската колегия в Шумен предлага организация на работа в условията на COVID криза

Снимка: shumenonline.bg

На проведено заседание на УС на РК на БЛС – Шумен на 15.10.2020г. се дебатираха проблемите във връзка с повишената заболеваемост, обращаемост и натовареност във всички ЛЗ във област Шумен поради КОВИД – 19.  Във връзка с това, обсъдихме и предлагаме Вашето внимание следните възможни решения за спешно одобрение, с оглед разрешаване на настъпилата утежнена ситуация в здравната обстановка  в Област Шумен. Към настоящия момент заболеваемостта от КОВИД – 19  в Област Шумен стремглаво нараства. За съжаление пристигат все по-тежки случаи, които изискват болнично лечение. Кадровият ресурс в „МБАЛ – ШУМЕН“ АД  е критично, много медицински специалисти отпадат от работа във връзка със заболяване от КОВИД – 19 или карантиниране. Фронтът на лечителите във МБАЛ – ШУМЕН АД се оголва и това ще доведе до срив в обслужването на пациентите със съответните тежки последствия за тяхното здраве. Загрижени от тенденцията на повишаващата се заболеваемост и тежките случаи от една страна,  и от друга  повишената заболеваемост на персонала, водеща до невъзможността  медицинските специалисти да бъдат заменяни,  изпепеляване и хронична умора на персонала, на свое заседание УС на РК на БЛС – Шумен прие следните предложения, които предоставяме на вниманието на Областния кризисен щаб за одобрение:

  1. Чрез решение на Областния кризисен щаб създаване на задължителна организация на лекарите от доболничен СИМП и медицински сестри от последните курсове на Медицински колеж – Шумен за работа в „МБАЛ – Шумен“ АД в условия на извънредна епидемична  ситуация. Апел към обществеността за студенти по медицина и към населението на шуменска област, за доброволци санитари. Тези хора биха могли да помогнат в болницата и да отбременят начина на обслужване на пациентите.
  2. Предлагаме организация на работа в МБАЛ – ШУМЕН АД по следния начин: На база на разкриване лаборатория за PCR в „МБАЛ – ШУМЕН“ АД още в Спешно приемно да се разделят потоците и всички леки случаи КОВИД -19  ОТРИЦАТЕЛНИ да се насочват към ПИМП. Всички PCR ОТРИЦАТЕЛНИ с белодробни заболявания да се изпращат за лечение в МБАЛ – ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ вътрешно отделение. В областната болница да останат само тежки случаи на КОВИД – 19 ПОЛОЖИТЕЛНИ пациенти в разкритите отделения. Да се въведе организация във връзка с кадровия потенциал обслужващ пациентите. На база на организираните доболнични лекари заедно с постоянно работещите в МБАЛ – ШУМЕН да се създаде график 2 седмици дежурства  – 1 седмица почивка, за да може персоналът да има светъл период за възстановяване и за почивка. Същото се отнася и за медицински сестри и санитари. Да се потърсят средства за оказване на финансова помощ на засегнатите лекари, медицински сестри и санитари засегнати от КОВИД – 19. Необходимо е да получат компенсации за пропуснати ползи и нанесени вреди, тъй като това е професионална болест.
  3. В ДКЦ I ЕООД – Шумен да се въведе задължителен триаж  чрез КОЛ център, който да извести  обществеността в Шумен, че всички остри случаи не трябва да посещават семейния си лекар, а следва да се обадят по телефона, за да получат телефонно указание или телефонна консултация. КОЛ центърът да разпределя пациентите според техните запитвания и евентуални  оплаквания, дали да отидат в болница,  да посетят семейния си лекар, или да посетят доболничен специалист. Всички които се обръщат по повод остро заболяване към семеен лекар, трябва да направят това задължително по телефон, мобилна връзка или интернет, социални мрежи. При семеен лекар се ходи с отрицателен PCR тест, защото по този начин в чакалните ще се спре обмяната на инфекции между пациентите, и ще се запази  кадровия ресурс на лекари и медицински сестри.
  4. При наблюдавана повишаваща се тенденция на заболеваемост и изчерпване на капацитета на МБАЛ – Шумен за хоспитализации, по преценка на Областния кризисен щаб да се търсят ресурси за настаняване на пациентите в другите съседни области при необходимост.
  5. Да се проведе медийна кампания в общинските медии и социалните мрежи, която да оповести новосъздадените режими на работа, които са направени и въведени единствено в полза на общото благо, за здравето на всички пациенти и на всички медици.

Отново отправяме апел в този тежък момент към всички жители на Област Шумен да бъдем по-приветливи, по-обединени, по-примирени, с подкрепа и  уважение към труда на медиците  можем да се справим със тази утежнена ситуация.

УС на РК на БЛС – ШУМЕН

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено