Любомир Христов: Честит празник, български лекари!
19.10.2020
Шофьор обърка бусовете, подкара чужд Ситроен
19.10.2020

Фабрика в Каспичан излива мръсни води в река Провадийска

Снимка: Пресцентър РИОСВ Шумен

Експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към ИАОС (РЛ) се отзоваха незабавно на сигнал от жител на  град Каспичан за замърсяване на река Провадийска в участъка на фабрика Крис Ойл 97 ЕООД. Сигналът, беше изпратен до община Каспичан, ВиК- Шумен, регионалната екоинспекция и БДЧР и в него се казва, че от тръбата на предприятието се излива вода с бял цвят и пяна, която се влива в реката.
При огледа експертите констатираха, че по брега на реката в района около точката на заустване на отпадъчни води от предприятието се наблюдава бяло вещество, което образува пенест слой по повърхността на реката. Бяха взети водни проби от точката на заустване от обекта, замърсител и три проби от повърхностната вода на р. Провадийска – преди, от мястото на заустване и на около 100 м. след точката на заустване.
Дадени са две предписания от страна на РИОСВ. Първото е да се преустанови изтичането на непречистени води в река Провадийска, а второто да се предприемат
мерки за почистване на бялото вещество от бреговете в района около точката на заустване на отпадъчни води от предприятието. По предписание на БДЧР замърсителят трябва да почисти речните брегове от замърсените с мазнини участъци в района на
фабриката. След анализ на резултатите от водните проби РИОСВ-Шумен своевременно ще предприеме последващи действия относно замърсителя.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено