Медици напускат COVID сектора във Велики Преслав, връщат пациенти в Шумен
27.10.2020
Продавач от Попово отнесе акт заради нередовна здравна книжка
27.10.2020

Приключи строежът на Центъра за върхови постижения към Шуменския университет

Снимка: ШУ "Епископ Константин Преславски"

Готова е сградата на Научноизследователския лабораторен комплекс на Центъра за върхови постижения към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ /ШУ/. Това съобщи на онлайн пресконференция днес пред медиите ректорът на университета проф. Георги Колев.

Изпълнението на проекта се ръководи от СУ „СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“, в качеството му на водеща организация. Проектът цели създаване на  Център за върхови постижения от разпределен тип – за да се  повиши нивото и пазарната ориентация на научноизследователските дейности на водещите ИКТ научни звена на пет университета,  участващи в неговото изпълнение.

Сградата е построена на площ от 305 кв. м. Инфраструктурата ще създаде възможно най-добри условия за привличане на висококвалифицирани изследователи в тази приоритетна област на ИСИС за провеждане на върхови научни изследвания в област Ииформатика и ИКТ според световните стандарти. Научноизследователски лабораторен комплекс УНИТe  на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” е част от този център. В рамките на проекта е предвидено да се извършват върхови научни изследвания  по 9 работни пакета.

„Това е голям шанс за университета. С този проект  полагаме основите, а през следващия програмен период ще може да кандидатстваме и да надграждаме“, заяви проф. Колев.

Изграждането на Центъра бе осъществено по проект за 29,781 млн. лв., обхващащ 5 български университета и финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. За ШУ „Епископ Константин Преславски“ сумата е  3,054 млн. лв. Строително-монтажните дейности, на стойност 719 814 лв. с ДДС, бяха изпълнени  от шуменската фирма „ЖСП Стил“ ООД. Строителството стартира на 11-ти май т.г.

Предстои да се закупи техника за над 1,4 млн. лв., с която ще се оборудват залите.

shumenonline.bg

 

 

1 Comment

  1. viva каза:

    Добра новина за региона. Качественото образование може да доведе както повече инвеститори в региона, така и да повиши паричните доходи на населението, а именно финансовата независимост ще накара хората в региона да си останат по родните места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено