Спешно се търси кръвна плазма за шуменец с COVID в тежко състояние
18.11.2020
Четирима с COVID издъхнаха след усложнения, 30 нови случая на вируса в Търговищко
18.11.2020

Кметската заплата с 20% по-висока

Снимка: Община Шумен

Месечната заплата на кмета на Шумен Любомир Христов да се увеличи с 20%, това предлага в своя докладна записка до местния парламент зам.-кмета по икономическо развитие Росица Антонова.

Увеличението, което ще важи и за кметовете на населени места в общината ще влезе със задна дата от 1-ви октомври. Ако Общинският съвет одобри искането основната заплата на кмет ще стане 3 600 лв., а на селските кметове ще бъде между 1 015 и 1 239 лв., като върху тях се начисляват допълнителни възнаграждения за прослужено време.

Предвиденото увеличение ще струва допълнително по 4 800 лв. на месец или 14 500 лв. до края на годината, а средствата са налични по бюджета на община Шумен, посочват от администрацията.

Припомняме, че на сесията през октомври местния парламент реши да вдигне заплатите на селските кметове без тази на общинския кмет. Оказа се, че решението на местните парламентаристи  противоречи на Закона местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА). Решението бе върнато от областния управител за ново разглеждане с мотива, че според ЗМСМА предложението за промяна на размера на заплатите на кметовете трябва да бъде внесено от общинския кмет, а в правомощията на Общинския съвет е да определи размера на заплатите.

Предложението ще бъде подложена на гласуване в сесийна зала на 26 ноември.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. Един от Тримата каза:

    Кмете туй ли ти е по важно ,със тази наглост да не почнат да ти идват на гости пред вас….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *