Подменят част от осветлението, спират движението по две улици
20.11.2020
Два смърни случая в област Търговище, 14 нови заразени с COVID
20.11.2020

Заради недочитане на закона сесията присъствено на 30 ноември

Заради риск от атакуване на взетите решения на Общински съвет Шумен при провеждане на онлайн заседания, съветниците ще заседават присъствено на 30 ноември. Това стана ясно на провелият се днес Консултативен съвет на представители на различни политически сили в местния парламент.

„ЗМСА изисква да бъдат приети промени в правилника за реда и начина, по който ще се провеждат сесиите онлайн. Едва тогава след влизането им в сила ще има юридическа възможност да се заседава в неприсъствена форма“. Така коментира създалата се ситуация около провеждането на двата Консултативни съвета общинският съветник ад. Даниела Русева.

По думите на председателя на Общински съвет Шумен инж. Красимир Минчев в процеса на подготовката за провеждането на Консултативния съвет в онлайн форма, нито един от юристите не изразил различно становище.

„Нямаме юридически съветник и разчитаме на експертизата на общинските съветници. На сесията ще приемем и изменението и допълнението на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет“, обясни той.

Така с пълно мнозинство членовете на Консултативния съвет взеха решение сесията да бъде пренасрочена за 30 ноември в зала „Проф. Венета Вичева“. След промените съветниците ще заседават онлайн, но през декември.

На журналистически въпрос дали ще бъдат спазени изискванията за публичност, каквито всъщност липсват в Правилника им, инж. Минечев заяви, че заседанията ще се излъчват онлайн, чрез каналите на ТВ Шумен.

„При желание на граждани и журналисти да участват в заседанието е ще бъдат включвани чрез подаване на заявление“, поясни председателят.

В Правилникът ще трябва да бъде прецизиран момент на участие на съветници под карантина. Тези, които са в болничен нямат да имат правото да участват в сесията.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено