Още една учителка загуби битката с COVID 19
20.11.2020
АПИ: В Предбалкана и проходите само със зимни гуми
20.11.2020

Отличиха експозиция на шуменския исторически музей

Снимки: Регионален исторически музей Шумен

Изложбата „Катеринка – пътуване в миналото“ на Регионален исторически музей – Шумен е отличена по време на Панаира на музейните изложби, проведен в Русе вчера. Тя е носител на наградата в категория „Самостоятелна изложба“ – авторска концепция в конкурса за мобилни изложби на Министерството на културата.
Чрез една от емблемите на Шумен – едноименното товарно влакче, експозицията разказва за обекти от историята на населеното място – някои вече несъществуващи, а други малко или много забравени. По тази теснолинейка никога не са превозвани пътници, освен лицата обслужващи композицията, но чрез нея като символ се провокира интерес към миналото на града с неговите забележителности и различни сфери от живота в тези години.

Катеринката е изградена през 1912 г. от шуменското пивоварно дружество и със своите 7 км е най-дългата частна индустриална линия в страната, използвана за превоз на суровини и продукция между бирената фабрика и железопътната гара. Нейният приемник в лицето на „Карлсберг България“ и подразделенията на Български държавни железници в Шумен и Каспичан партнират на Регионален исторически музей – Шумен, предоставяйки свои материали за изложбата. Те са свързани както с развитието на споменатите организации, така и с някои производства и архитектурни паметници в града от съответния период.
Влакчето „изпраща“ посетителите назад във времето по маршрут избран от авторския екип. Обособените подтеми в изложбата представляват своеобразни „спирки“ в миналото на града – Боичкината фабрика, Безистена, Часовниковата кула, Пивовара и др.

В изложбата е интегриран „влаков вагон“ – обособено закрито пространство с инсталиран екран и поставени пейки за „пасажерите“. На входа му са поставени компостьори и цветни картончета по подобие на влаковите билети в недалечното минало, с които всеки сам може да си издаде „билет“ с актуална дата. „Пътувайки“ в него от екрана посетителите виждат и забележителности, запечатани на лента от кино клуб „Мадарски конник“.
За малките гости на изложбата е подготвена забавна настолна игра, която да ги провокира да се запознаят с миналото на града. Всеки играч се движи със собствен локомотив по игралното поле – линията на Катеринката. Всяка обозначена спирка на влакчето е и отделна тема в изложбата. След отговаряне на въпрос, свързан с нея играчът продължава напред, докато стигне последната гара.
За първи път „Катеринка – пътуване в миналото“ е експонирана в Регионален исторически музей – Шумен по време на Европейската нощ на музеите миналата година и предизвика интереса както на жителите и гостите на града, така и на музейната колегия. Автори на изложбата са директорът на музея д-р Даниел Руменов и Стела Славчева – главен уредник в отдел „Нова история“.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено