Тежко безводие изкара Омуртаг на протест, чакат вода за Коледа
22.11.2020
143-ма медалисти от Международния есенен турнир „Джон Атанасов“
22.11.2020

Няма постъпило искане за водовземане от Кипилово 2, областният управител на друго мнение

Снимки: shumenonline.bg

Няма подадено заявление за регистрация и искане за водовземане от Кипилово 2, посочват в официален отговор до медиите Басейнова дирекция „Дунавски район“. По-рано днес обаче пред протестиращите в Омуртаг областният управител на Търговище инж. Митко Стайков твърдеше, че вече имало изпратено искане за водовземане и още утре щели да посетят Министерството на околната среда и водите, за да търсят съдействие за разрешаване на кризата с водата в града.

Още при появата му на площада, където беше придружен от кмета на града  Ешреф Ешрефов, местните го освиркаха и бомбардираха с въпроси. „Защо чак сега се търси решение?, „Защо чакахте да се стигне до това положение“, Какво се случило с предишните водни проекти“ и „Докога в 21 век ще ходим некъпани“, питаше гневно тълпата. Други пък коментираха помежду си, че и сега няма да бъде решен проблема.

„От два месеца досега поех ангажимент да финансираме ремонт за вътрешно градската мрежа, който е в размер на 13 млн. лв. Парите са осигурени. Община Омуртаг подготвя проект за ремонт на 25 км. трасе, което е на територията на довеждащия водопровод в област Търговище от Кипилово до Търговище тъй като там са 40% от загубите“, обясни пред протестиращите Стайков, който мъчно успя да се изкаже.

На изказване на областния управител „Откакто господин кмета е тук реално се работи за водоснабдяването и решаването на проблема“ протестиращите отвърнаха с: „Къде е водата?“.

В отчаян опит да ги увери, че нещо все пак се прави, областният заяви, че още утре ще проведат среща с кмета на град Котел, за да търсят допълнително водоснабдяване.

Хората обаче поискаха гаранции и срокове, както и поемане на лична отговорност от страна на Стайков.

На призива на омуртагския кмет за спазване на противоепидемичните мерки, протестиращите попитаха „Как да ги спазваме като нямаме вода да си измием дори ръцете“.

Метната власт е категорична, че без помощ от държавата проблемът с водата не би могъл да се реши.

От Басейнова дирекция „Дунавски район“ заявиха, изворът е на границата между две Басейнови дирекции, като същия не е описан в регистрите им, при постъпване на изискуемите документи ще бъде открита процедура по издаване на разрешително по реда по Закона на водите, в случай, че подземното водно тяло е под управлението на БДДР.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *