Млада жена и 60 годишен мъж са поредните жертви на COVID 19 в Търговищко
22.11.2020
Няма постъпило искане за водовземане от Кипилово 2, областният управител на друго мнение
22.11.2020

Тежко безводие изкара Омуртаг на протест, чакат вода за Коледа

Снимки: shumenonline.bg

Тежка водна криза мъчи жителите на град Омуртаг близо 50 години, а в условията на епидемичната ситуация положението станало нетърпимо. Трупаното с години недоволство изкара днес десетки жители на града, които се събраха на протест на площада пред общината в града с едно искане – вода.

„Имаме вода веднъж седмично за двата три часа. Това е убийствено за нас и невъзможно за съвременния начин за съществуване. Превърнахме домовете си във водохранилища, докато напълним съдовете, те вече е спряла. Ад, в който живеем. Да не забравяме, че в града ни има COVID отделение със заразно болни “, разказа за shumenonline.bg Славка Иванова.

Последно жителите на Омуртаг са имали вода снощи, но само за три часа. Заради намаления дебит – около 2 л. в секунда, 30 хилядният град ще има вода чак за Коледа. До тогава населението ще продължи да се запасява от чешми в съседни села.

Алтернатива за спасяване има и тя е да бъде пусната вода от друг извор Кипилово 2, който макар и временно ще реши проблема. Според жителите на града включването му би отнело не повече от няколко часа.  Ако този водоизточник бъде включен, вместо водата от него да се излива в дерето, в града ще влизат допълнително 7 л. в секунда, което ще осигури вода за града всяка вечер.

„Искаме Кипилово 2 да се свърже с Кипилово 1, за което министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, трябва да издаде разрешение. 70 годишната ни вътрешна водопроводна мрежа също се нужда е цялостна подмяна, защото по нея има загуби“, каза Магдалена Славова.

Местните разказват, че разрешаването на водната криза дори присъствала като предизборно обещание и в двата поредни мандата на кмета Ешрефов.

Протестиращите  поискаха незабавна и адекватна намеса от страна на компетентните институции. Жителите на Омуртаг вече са изпратили писмо до министъра на МОСВ, в което искат да им бъде разрешено ползване на вода от втория водоизточник в село Кипилово, община Котел.

Очаквате и позицията на местната власт!

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *