Откриха съпрузи мъртви, търсят убиеца
23.11.2020
Рекорден брой излекувани – 1 702, нови 3 146 положителни на COVID
24.11.2020

Искат затваряне на държавата за 4 месеца без КПП-та?

Почти пълно затваряне на държавата предвиждат  новите мерки, които обяви на извънреден брифинг в края на работния ден днес в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Очаква се те ще влязат в сила от петък, след като минат одобрение от Министерския съвет.

Новите мерки включват:

  • удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.;
  • преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли;
  • преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества;
  • удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове;
  • преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете;
  • преустановяване работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи;
  • преустановяване на провеждане на вътрешни и външни екскурзии;
  • не се ограничава общественият транспорт

Министърът обаче не уточни дали срокът им на преустановяване ще е докато трае извънредната обстановка.

„Колкото и да е подготвена една система тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на житова на хората и съм готов да поема отговорност. Не може да си позволим да губим животите на хората. Всеки жовт има значение. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Много колеги лекари са болни, други починаха докато изпълняват своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията на медиците. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателя на България. Предложих тези мерки да влязат в сила от петък. Те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет”, заяви здравният министър.

Кабинетът ще обсъжди дали да бъдат наложени по-строги мерки при влизане в страната от страни на ЕС, както и от трети страни.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да се намира”, призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Здравният министър увери, че за Коледа, ако те дадат резултат ще бъдат отхлабени. По думите му те ще дадат резултат най-рано 8 дни след въвеждането им, а очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици. Той бе категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има.

„Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

Относно „зелените коридори“ за хората над 65 години в магазините, проф. Ангелов обясни, че не е намерен консенсус по въпроса. Затова „коридорът“ отново ще бъде променен – остава само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда в кой точно диапазон.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата у нас, което представлява ръст със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа. Сърбия е надминала страната ни по смъртност, а Северна Македония – по заболеваемостт, уточни още доц. Кунчев.

По-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с премиера Бойко Борисов. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 у нас.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено