Предлагат учене онлайн до 4-ти декември
23.11.2020
Трима изгубиха битката с COVID, 8 новозаразени с вируса в Търговищко
23.11.2020

100 000 лв. ще струва изграждането на център за донорска кръвна плазма в Шумен

Снимка: Сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма

100 000 лв. са необходими за съсздаването на пункт за даряване на кръв за производство на АнтиКовид 19 хиперимунна донорска плазма в Шумен. Това става ясно от изготвения доклад на сформираната за това комисия, чийто председател е д-р Милен Чолаков.

Около 73 170 лв. ще струва  оборудването и апаратурата, както и до 10 080 лв. на месец за пред донорски минимум за изследване на ниво на защитни анти Ковид 19 антитела при максимален брой дарители на седмица 60 и цена на изследването 42лв., които не могат да се правят в МБАЛ-Шумен АД.

Дарителската сметка трябва да остане отворена според времето на необходимостта от донори съобразено с епидемичната вълна. Поисканата сума от 26 830лв ще стигне за изследването на 638 донори и производсвото на 638 сака донорска плазма и 638 сака еритроцитен концентрат.

Според комисята, ако щабът одобри идеята, необходимата сума ще бъде събрана за кратко време. След консултации със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, главния епидемиолог на страната доц. Ангел Кунчев и директора на Дирекция контрол на трансфузионната система към ИАЛ д-р Росен Георгиев стана ясно, че няма законови пречки и центърът може да бъде изграден. Налична база, в която ще се помещава центърът не се нуджае от ремонт, а за да се обезпечи работата на медицнския пероснал ще бъде назначена още една сестра.

IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

При даряване на сумите дарителят трябва да напише в преводното банково нареждане основание за даренито – Дарение за пункт за Антиковид плазма в ОТХ-„МБАЛ-Шумен” АД. Така дарените средства ще отидат само за пункт за даряване на кръв за антиковид 19 плазма в ОТХ-МБАЛ-Шумен АД.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено