Дават третия етаж от Тубдиспансера на МБАЛ Шумен
24.11.2020
Трима пациенти издъхнаха с COVID, 29 новозаболели в област Търговище
24.11.2020

Стартираха строежа на пречиствателната станция без официалности

Снимка: shumenonline.bg

Строежът на пречиствателаната станция за питейни води на Шумен в кв. „Дивдядово“ е в ход, видя репортер на shumenonline.bg.

От пресцентъра на Община Шумен заявиха, че са получили уверението на главния инженер на ВиК, че при стартирането на проекта ще бъде изнесен съвместен брифинг пред шуменските медии. От там останаха учудени тъй като и те не били извстени. Информация за предстоящ брифинг няма. По-рано днес редакцията ни изпрати писмо на електронната поща на дружеството, в което ги помолихме медиите в Шумен да получат информация за започналите вече строителни дейности.

От информационната табела на обекта става ясно, че същите са започнали още на 7-ми ноември и ще приключат през пролетта на 2022 г.

Малко по-късно от пресцентъра на дружеството съобщиха, че строителната площадка е готова и вече се изливат основите на хлораторното помещение – първата сграда на станцията. От там допълниха, че заради пандемията не успели да направят първа копка.

„За нас този обект е от изключителна важност, защото ще подобри водоснабдяването на града ни и условията за живот и  бизнес в него „, посочва управителят на ВиК Шумен Жанета Панайотова.

На обекта се изпълняват работи на няколко площадки. Освен основите на хлораторното помещение се извършват дейности по новата административна сграда, сградата за технологични отпадъчни води и по колекторите за дъждовни и технологични отработени води; тече разчистване на зоните, в които попадат останалите сгради. Проектът на пречиствателната станция за питейни води на гр. Шумен предвижда изпълнение на голям обем строително – монтажни работи.

Припомняме, че през август 2019 г. ообществената поръчка за изграждането на пречиствателна станция бе прекратена и обявена наново, тъй като ел. захранването на пречиствателната станция не беше включено в процедурата. Така новата обществена поръчка за избор на изпълнител на пречиствателната станция бе обявена през ноевмри.

Офицално договрът между „Водоснабдяване и канализация Шумен“ ООД и спечелилата обществената поръчка ДЗЗД „Кристална вода“, за изграждането на пречиствателната станция, беше подписан тази година през септември, а очакванията бяха той да старира през октомври.

Изграждането на пречиствателната станция за питейни води е на стойност 21 млн. лв. Строителството ще продължи 18 месеца. Модерното съоръжение ще бъде изпълнено в съответствие с одобрения инвестиционен проект и се финансира от Оперативна програма „Околона среда 2014-2020“, финансирана от Кохезионен фонд и република България. Капацитетът на пречиствателната станция е 450 л/сек при нормален режим на работа и 600 л/сек при форсиран режим. Към пречиствателната станция ще бъде изградена модерна лаборатория, която денонощно ще контролира показателите за качество на питейната вода.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено