Влизаме в локдаун до 21 декември
27.11.2020
Пожарникари гасиха сухи треви и отпадъци в лозе
27.11.2020

4-ри шуменски училища с отличия за международен проект

Снимка: ДИП Шумен

Награждаване на ученици и учители от четири шуменски училища, спечелили II място в пилотен иновативен международен проект „Open Cohesion School“ на Европейската комисия, ще се състои днес от 12.30 ч. чрез приложението за видеоконферентни разговори в Zoom и на живо във Фейсбук страницата на ОИЦ-Шумен.

Отличието е за работата им по иновативен международен проект: „Open Cohesion School“, който бе иницииран от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия, вдъхновен от проект на Италия, озаглавен: „A Scuola di Open Coesione”.

Целта му бе да се ангажират ученици в мониторинг на европейски проекти, чрез използването на информационни и комуникационни технологии и публично достъпни „отворени“ данни. За целта 12 ученици и 4 учители от ПМГ „Нанчо Попович“, ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, Професионалната гимназия по икономика и СУ „ Сава Доброплодни“ осъществиха в продължение на 6 месеца ефективно гражданско наблюдение на проект, реализиран от Община Шумен и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

В общо 4 урока учениците, подпомагани от своите учители и експертите на ОИЦ усвоили практически умения за провеждане на гражданско наблюдение (мониторинг) на европейски проекти, чрез публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Критериите за оценка бяха зададени от  ментори на водещата страна по проекта – Италия. Журито отличи на първо място отбора на Силистра, а на второ, този на Шумен. Трети остана отбора на Видин. Централното координационно звено при Администрацията на МС, като представител на българския партньор в международния проект осигури предметни награди за учениците и учителите. В допълнение Община Шумен към която е създаден и функционира ОИЦ-Шумен реши да даде допълнителни награди за четиримата учители, които подпомагаха и насочваха работата на учениците.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено