ВиК холдингът и кметове от Търговищко обсъждаха проблемите с водоснабдяването
12.01.2021
Избраха Любомир Христов за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Североизточния регион
12.01.2021

Шуменка хапна франзелка, годна до 2065 година

Снимка: shumenonline.bg

Млада жена от Шумен обядва франзела с луканков салам със срок на годност до 2065 година. За това съобщи самата тя в редакцията на shumenonline.bg.

В обедната си почивка Лидия Д. решила да хапне набързо в близката бензиностанция до работното си място, откъдето си купила пакетираната франзелка. Некоректно изписания срок на годност – 2065 година забелязала след като я изяла. За щастие консумацията на „дълготрайното“  изделие не довела до неприятни за нея последствия.

По случая сигнализирахме Българска агенция по безопасност на храните, които в рамките на няколко часа се самосезираха и извършиха проверка на място. По време на проверката в бензиностанцията инспекторите на ОДБХ Шумен не открили налични количества от същата партида, отбелязана на снимката. На място бил открит един сандвич от същия производител със седалище на производството в град Ихтиман, област София, но от друга партида.

Контролните органи изяснили, че храната, установена в обекта, е безопасна за консумация и в срок на годност, изписан на принципа дата-месец-година, двуцифрено, като последните две цифри от щампата се използват от производителя за целите на самоконтрола (проследимост на партидите). По този начин производителят подобрява собствения си контрол, но етикетирането остава неясно за крайния клиент, което се явява нарушение по смисъла на законодателството, посочват в отговора си до редакцията ни инспекторите на ОДБХ Шумен.

От там поясниха, че определянето на срок на годност, поставянето на обозначение за партиден номер и количеството на всяка партида се определят от самия производител, съгласно законодателството в областта на храните. Срокът на годност се определял на база на лабораторно проучване за всеки вид произвеждана от оператора храна, като това задължение е част от Системата за самоконтрол, и се удостоверява при проверка от контролните органи с технологични документи.

Съгласно процедури и инструкции от своята Система за самоконтрол производителят сам определял и контролирал партидните номера и срока на годност до момента на дистрибуция на произвежданите от него храни в обектите, от които могат да ги закупят крайните клиенти.

По време на проверката в търговксия обект бил установен един подобен сандвич, с некоректно посочена дата на годност, който инспекторите в цел той да не достигне до гражданите. На търговеца на обекта е издадено Предписание, съгласно Закона за храните.

Не ясно остава какво е количеството на произведената храна със срок на годност 2065 година от съответната партида.

По случая е изпратен доклад в Областната дирекция по храните по седалище на производителя – ОДБХ София-област за предприемане на коригиращи мерки и към бизнес оператора.

В случай на установени нарушения относно етикирането и представената задължителна информация за храните, размерът на санкцията по Закона за храните е от 2000 до 4000 лева.

На търговеца, приел храната, е издадено предписание.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено