Община Шумен с предписание заради изтичаща кафява вода от сметището в кв. Дивдядово
13.01.2021
Минусови температури, опасност от заледявания
14.01.2021

Масово тестване на учителите от 25 януари

От 25-ти януари започва масовото тестване на българските учители,  за да се проследи така наречената скрита заболеваемост, след което ще се прецени готовността на образователната система. Това съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов днес при посрещането на първата пратка ваксини на MODERNA.

Ваксинацията на педагогическия персонал ще се случва в зависимост от спецификата на населеното място – екипи на съответното РЗИ ще посещават посочените училища или ваксината ще се поставя от личните лекари.

Министърът на здравеопазването обясни, че има готовност да бъдат ваксинирани и всички желаещи членове на секционните избирателни комисии за предстоящите избори, като основната цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции, защото те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица и лицата в изолация.

„Вече сме абсолютно сигурни, че ще има достатъчно количества ваксини за всички български граждани, които изявят желание да се имунизират срещу COVID-19. Първа фаза на ваксинирането ще приключи вероятно до края на този месец, а от другата седмица там, където са осигурени достатъчно ваксини за пълния й обхват, ще стартира и втора фаза. Тя ще започне с домовете за възрастни хора и учителите“, допълни министърът на здравеопазването.

Към момента от лечебните заведения желание да бъдат ваксинирани са заявили около 100 000 души. Започва и ваксинацията на стоматолозите и фармацевтите.

Засега приблизително 3000 души, което е 21 % от настанените в домовете за възрастни хора, са поискали да бъдат ваксинирани.

Министър Ангелов съобщи, че Европейската комисия вече е сключила договор за допълнителни количества от първата доставена в България ваксина на Pfizer. Страната ни участва и в това споразумение с индикативни количества. Към днешна дата те са близо 2 900 000 ваксини.

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията, в това число и личните лекари, защото сега основно ваксинациите се извършват в лечебните заведения. Екипите от РЗИ в момента са в същата възможност за извършване на имунизации, така че ваксинирането на дневна база ще бъде увеличено. Изразходваните в момента ваксини са приблизително около 16500. Очакваме на 18-ти януари още 35000 дози от ваксината на Pfizer, така че има достатъчно ваксини за всички, които са заявили желание да се ваксинират“, допълни министър Ангелов.

Първите 2400 дози от ваксината на Moderna срещу COVID-19 ще бъдат разпределени само за Регионалната здравна инспекция-София, за да се улесни ваксинирането и с втората доза от нея. Следващите 4000 дози, които се очакват на 25-ти януари, ще бъдат разпределени във всичките шест региона в страната, определени във ваксинационния план.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено