7 млн. куб. м. вода в „Тича“ за денонощие
13.01.2021
Полицаи с беседа за агресията и безопасността във виртуалното пространство
13.01.2021

Обсъдиха държавния план-прием за област Търговище за следващата учебна година

Снимка; РУО Търговище

Държавният план-прием за област Търговище за учебната 2021/2022 г. бе обсъден днес на работна среща, организирана от РУО – Търговище в електронната платформа на Microsoft Teams, съобщават от инспектората.

На обсъждането присъстваха експерти от РУО, директорите на училищата, партньорите на професионалните гимназии, представители на Областна администрация Търговище, на общините в областта, представители на работодателските организации и бюрата по труда. Една от целите на срещата е да се осигури добро взаимодействие между органите на изпълнителната власт и всички заинтересовани страни.

„Броят на учениците, които завършват 7 клас през учебната 2020/2021 г. е 894, а през миналата година са били 908. Наблюдава се трайна тенденция към намаляване броя на седмокласниците. Освен това е налице и фактът, че част от тях заминават за чужбина, други отиват в училища в други области, а някои не продължават образованието си“, заяви началникът на РУО – Търговище Елка Станчева и допълни, че за миналата година, при 908 седмокласници, са записани и приети 796.

На срещата директорите на 15 училища от областта, в които ще се осъществява ДПП за ученици след VII клас, представиха своите предложения за паралелки с профилирана и професионална подготовка. След представянето на всяко училище техните партньори от страна на работодателите също се включиха и споделиха вижданията си за необходимостта от бъдещи кадри в различни сфери на пазара на труда.

За учебната 2021/2022 г. се планират 36 паралелки, от които 8 дуална система на обучение в различни специалности. Общо 61 е процентът на професионалните паралелки спрямо профилираните за предстоящия ДПП. С очакван недостиг на пазара на труда са 17 специалности, а 27 паралелки са със STEM профили и професии.

До 15 февруари е срокът, в който началникът на РУО ще предостави за съгласуване обобщеното предложение на комисията по заетостта към областния съвет за регионално развитие.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено