32 машини борят снега в Търговищко, пътищата проходими
13.01.2021
Една жертва на COVID-19 в Шуменско, дете на 13 години е сред новозаразените
13.01.2021

Следят състоянието на реките и язовирите, няма опасност от преливане

Снимки: Община Шумен Стара река при Ивански

Състоянието на реките, деретата и язовирите проверяват втори ден служители от общинската администрация в Шумен. Няма опасност от наводнения и преливане на водоеми вследствие на падналите обилни валежи през последните дни, съобщи Дилян Узунски, главен експерт по отбранителна и мобилизационна подготовка в общината.

Река Камчия – при Салманово

По разпореждане на кмета Любомир Христов се правят обходи на местата, където има водни обекти. Проверката в село Хан Крум, където Врана се влива в Камчия и се образуват критични участъци за високи води, показва, че речните нива са нормални и няма опасност от преливане. Под критичното ниво е и река Страшка, която преминава през шуменските квартали Макак и Мътница. В предишни години тя е излизала от коритото си и е заливала близките дворове и къщи. Особеното при нея е, че е водосборна река и събира води от районите на селата Лозево и Белокопитово. Там се намират и два язовира, които събират скатните води и в момента количеството им е под кота преливник. Река Салманска също тече в нормалното си русло. Само Стара река в Ивански е повишила нивото си, но в рамките на нормалното и без опасност от заливане на дворни места и къщи в селото. Коритото на река Енчова, която минава през Шумен, е почистено и притокът от валежите не създава рискове, констатираха при огледа специалистите от общината.

Река Страшка при Макак

От 8-ми до 12-ти януари включително на територията на община Шумен са паднали над 106 литра дъжд на квадратен метър, което е три пъти над месечната норма. „Валежите обаче не бяха интензивни както на други места в страната, а по-равномерни, в продължение 4-5 дни и това даде възможност водата да се оттича нормално“, коментира Узунски.

Река Енчова при циганския мост

От администрацията напомнят, че преди няколко години беше реализирана мащабна програма и само през 2018 година коритата на 27 дерета в 19 села на общината бяха основно почистени. Енчова и Поройна също се почистват ежегодно, с което се осигурява нормалната проходимост  на дъждовните води.

От началото на валежите няма подадени сигнали и не са констатирани активирали се свлачища на територията на община Шумен.

Проверките продължават и днес. Ще бъдат направени огледи в районите на Дивдядово, по пътя за паметника „Създатели на българската държава“, Дибич, Новосел, Вехтово, Друмево и др.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено