4 случая на COVID-19 в област Търговище
22.01.2021
Община Шумен тегли заем от 15 млн. лв. за ремонт на улици и осветление
22.01.2021

КАТ Търговище излови 6-ма пияни и 3-ма дрогирани зад волана

Шестима водачи, употребили алкохол, и трима – управляващи МПС под въздействието на наркотични вещества, са установени в хода на акция за безопасност на движението в малките населени места, съобщават от пресцентъра на ОДМВР Търговище.

Общо 737 МПС и 860 лица са проверени от контролните органи в област Търговище по време на проведена от 15 до 20 януари 2021 г специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Операцията бе осъществена в цялата страна и бе планирана на база анализ на пътно-транспортния травматизъм от началото на годината, който показва, че  много от произшествията през сезона настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват.

По време на акцията в областта ни са установени шестима водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол. У четирима от тях е установена концентрация на алкохол в издишания въздух над 1,2 промила, което е престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите са образувани бързи полицейски производства. Установената концентрация алкохол в издишания въздух у другите двама водачи е в диапазона от 0,5 до 1,2 промила, за което са им наложени административни наказания. Контролните органи са  засекли и други трима водачи, които са управлявали МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози. По случаите са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

От нарушенията, които създават предпоставки за тежки пътни инциденти, най-много са установените от полицейските служители случаи на неспазване на пътни знаци и маркировка – 46. 20 са констатираните случаи на неизползване на обезопасителни колани, системи и каски, 3 – на отнемане предимство на пешеходец от водач на МПС, 2 – на управление на МПС без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Установени са и 14 случая на извършени от пешеходци нарушения на Закона за движение по пътищата. По време на проверките са връчени и 47 електронни фиша.

За дните на специализираната операция по пътищата на областта са установени 332 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС. За констатираните от тях нарушения по време на акцията полицейските служители са съставили 62 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата, и са наложили 182 глоби по фиш по същия закон.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *