Лекар с COVID 19 загуби битката с болестта в Шумен
23.01.2021
18-години затвор за шуменец, убил приятел с автомат в Бургас
23.01.2021

Шумен възстановява гората си

Снимки: shumenonline.bg

Само половин година след големия пожар, с който десетки огнеборци, горски и доброволци се бориха за спасяването на гората над квартал „Дивдядово“, днес те отново се върнаха, този път за да я възстановят. Над 300 малки и големи доброволци се събраха тази сутрин в Стопанския двор на квартала, откъдето, нарамили лопати, поеха към изгорелия терен, предаде репортер на shumenonline.bg.

В залесителната акция се включиха спортисти от местните клубове „Шуменска крепост“, „Шумен Груп“, ММА „Шумен“, Скаутски клуб „Мадарски конник“, мото клуб The Night Riders MC и десетки други шуменци.

„Идеята за тази акция се роди веднага след пожара. Решихме, че веднага след него ще бъде направено залесяване на този участък, който изгоря. Благодарим на горските, че в изключително кратки срокове почистиха терена, подготвиха го, за да можем са няколко месеца след инцидента да го залесим. Радвам се на енергията, която е сред хората и желанието им да създадем нещо ново“, сподели Ирина Павлова, представител на природен парк „Шуменско плато“.

С помощта на горските служители доброволците бяха разпределени по групи, които започнаха залесяването на малките жълъдчета от вида космат дъб.

Гората, която ще бъде залесена днес, ще се отглежда в продължение на поне 5 години, обясни Татяна Димитрова от СИДП Шумен.

„През последните месеци пандемята ни постави в изолация. Тази инициатива е повод да се обединим и отново да бъдем заедно сред природата.  Идеята се прие много добре, виждате в пълен състав сме. Това е едно от смислените неща в живота на един човек – да посадим дърво“, каза председателят на СК ММА Калоян Колев и призова хората да бъдат по-добри.

Припомняме, че през август миналата година огромни пламъци унищожиха напълно 70 декара с борове.

Организатори на залесителната акция са Североизточно държавно предприятие и Гората.бг.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *