Галин Методиев влиза в треньорския щаб на националния ни отбор по кикбокс
26.01.2021
4 случая на COVID-19 в област Търговище
26.01.2021

Вода за ВЕЦ „Моста“ при контролен обем над 200 млн. куб. м.

Снимка: shumenonline.bg

Министерството на околната среда и водите ще разреши вода за електроенергия на ВЕЦ „Моста“ при контролен обем на язовир „Тича“ над  200 млн. м3 вода. Това заяви за shumenonline.bg зам.-министърът на екоминистерството Илияна Тодорова в писмен отговор до редакцията ни след наше запитване.

„При планирани 40 млн. м3 вода за напояване за сезона на ВЕЦ-a може да се разреши до 12 млн. м3 вода“, пояснява Тодорова.

Предвид комплексните цели, които изпълнява язовир „Тича“ и с цел подпомагане на управлението на водите МОСВ възложило на НИМХ разработване на „Хидроложка и водностопанска оценка и правила за управление на водоема“. Резултатите от оценката сочат, че независимо от „неправомерния характер на притока, язовира трябва и може да задоволява нуждите на всички водоползватели при спазване на определени правила“.

В разработката на НИМХ полезният обем на язовира е разделен на зони, чрез криви на управление, въвеждане на специфични правила на източване на водите му.

„Чрез прилагане на правилата се осигурява спазване на приоритета на всяко водоползване спрямо останалите такива, когато наличното запълване не е достатъчно, за да се задоволят всички нужди. Размерът на зоните, съответно техните месечни стойности на ограничаващите ги криви на управление са разработени за три варианта, съобразно планираните от „Напоителни системи“ ЕАД годишни обем за напояване“, посочва още зам.-министърът.

Наличният обем в язовира към 25 януари е 148,218 млн. м3, с 312 000 м3 повече от обема на 22-ри януари. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване се е увеличил и е 108,218 млн. м3.

Постъпилият приток в язовира е 3,667 м3/сек. – по-голям от размера на дневния разход, който е 1,086 м3/сек.

За последно МВЕЦ „МОСТА“ работила на 31-ви декември 2019 г. срещу 1-ви януари 2020 г., като за първия месец от годината успя да произведе 2,796 MWh количество ток, информацията е публикувана на сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Миналата година водната електроцентрала плащаше цената от 0.0017 лв. за кубик водата за производство на електроенергия.

Фирмата, чиято собственост е централата, „Касиопея“ 7 ЕООД е с разрешение за водочерпене от язовир „Тича“ до 2030 г.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *