Само 1 новозаразен с COVID-19 в област Търговище
23.02.2021
Спад на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Търговище
23.02.2021

Шуменската пожарна ще се сдобие с комуникационна система от ново поколение

Снимка: Пресцентър МВР

Нова мобилна комуникационна система ще получи РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен. Това каза за shumenonline.bg  инспектор Валентин Кръстев, говорител на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Новата техника е закупена от Министерството на вътрешните работи със средства по проект на ОП „Околна среда“. В рамките на проекта е предвидено проучване и идентифициране на съществуващите локални информационни системи. На база извършеното проучване ще бъде изградена една обща информационна платформа, интегрираща съществуващите локални системи, съвместима с Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРB) и с възможност за последваща интеграция с Европейска система за оповестяване на населението.

„Закупуването и доставката на тези модерни комуникационни системи е само част от по-голям проект, който включва преглед на всички възможни системи за мониторинг в България. Това са системи, които служат за ранно предупреждение, откриване и анализиране на съществуващ или потенциален риск от бедствия от природен характер. Подобна например, е системата, която следи нивата на реките в България  в реално време. Идеята на проекта е да ги направим интегрирани. Така в една служба ще се получава информация от всички възможни системи за наблюдение, които биха могли да ни предупредят за съществуването на някакъв риск – наводнение, свлачище, зимна обстановка, пожар“, обясни инспектор Кръстев.

Автомобилът е предназначен за ползване от ръководителите на регионалните дирекции, които, благодарение на новите автомобил ще могат да стигнат до рисковата точка, откъдето ще командват силите и средствата на терен.

Предвижда се изготвяне на предложение на Национален план за управление на риска от бедствия, базиран на оценка на риска, който ще отчита вероятните въздействия на промените в климата и съществуващата стратегия за адаптиране към промените му. За целта ще бъде извършено систематизиране и унифициране на информацията за минали бедствия. От друга страна ще бъде разработена концепция с препоръки за разработване и прилагане на нов междуинституционален подход за събиране на данни, съпоставими и позволяващи извършването оценка на риска.

В резултат на изпълнението на проекта и предвидените дейности по организиране на обучения и мероприятия, както и по техническо обезпечаване на оперативните екипи, ще бъде повишена ефективността на компетентните органи в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия от природен характер, основаващи се на адекватна оценка на риска. Ще бъде намалено времето за обмен на информация при анализи и оценки на рискове от природен характер, както и времето за реагиране. Процесът на вземането на решение за реагиране в случаите на риск от предстоящо или вече настъпило бедствие от природен характер ще бъде оптимизиран. Цели се подобряване на координацията между органите на изпълнителната власт при управлението на риска с цел ограничаване/ликвидиране на последствията от бедствия с природен характер.

Аналог на новата техника няма, категорични са дирекцията.

Финансирането за закупуването на техниката е осигурено по проект „Интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер“ по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Стойността на модерните мобилни комуникационни системи е 3 141 232,80 лева с ДДС.

Общият брой на закупените от Министерството на вътрешните работи комуникационни системи е 32, по една за всяка Регионална дирекция.

През последните години пожарната беше основно превъоръжена.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *