185 930 в Шуменско избират днес
04.04.2021
Два сигнала за нарушения
04.04.2021

Изборният ден започна нормално

Снимки: shumenonline.bg

Изборният ден в Шумен започна без проблеми и притеснения от извънредната епидемична обстановка, предаде репортер на shumenonline.bg.

Първите желаещи, да упражнят правото си на глас, го направиха още с отварянето на избирателните секции в 7.00 ч. като повечето предпочетоха машинното гласуване.

„Доведе ме желанието да гласувам и вярата за промяна. Смятам, че гласът ми е от значение“, сподели един от първите гласували в Шумен.

Наша репортерска проверка установи, че гласуването с машина се извършва по-бързо от традиционния вот с хартиена бюлетина, а секционните избирателни комисии разполагат с ръкавици, дезинфектанти и резервни маски. Химикалите се дезинфекцират след всеки избирател.

В деня на размисъл са направени промени на няколко от комисиите заради болни членове.

„Изборният ден започна спокойно във всички 302 секции в областта. Проблем с машината имаше само в една от комисиите, който се оказа, че се дължи на не въведен ПИН код“, заявиха от РИК Шумен.

Припомняме, че днес България избира 45-и парламент, като вотът се провежда в условията на пандемия и при необходимите мерки. При предоставяне на личните си документи, избирателят ще сваля леко маската си, за да удостовери, че той е лицето, което ще гласува. Тъмните стаички са обърнати към стената, за да не се налага избирателят да пипа нищо.

Изборният ден в страната ще продължи до 20.00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред секциите, той може да бъде удължен до 21 часа.

Shumenonline.bg ще следи избирателната активност, нарушенията, както и резултатите от изборния вот. Може да ни сигнализирате за забелязаните от вас нередности в деня на вота на редакционната поща contacts@shumenonline.bg или на 0886 99 69 39. 

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *