10 деца с COVID, сред тях петмесечно бебе
05.04.2021
Окончателно: ГЕРБ печели в областта с 19 731 гласа
05.04.2021

Премахват 14 опасни дървета край старините във Велики Преслав

Снимка: СИДП Шумен

14 от дърветата в боровата гора, край старините във Велики Преслав, са изсъхнали и трябва да бъдат премахнати. Това установи комисия от лесовъди, която след сигнал на граждани направи оглед на дърветата, съобщават от пресцентъра на СИДП.

Според експертите боровете са опасни, защото могат да паднат във всеки един момент, а района е любимо място за почивка на хората от града. В боровата гора има детски кът, сцена и малко кафе, като всекидневно десетки деца и техните родители посещават мястото.

По предложение на директорът на ДГС-Преслав инж. Живко Алексиев, веднага след отсичането на изсъхналите дървета, ще бъдат залесени нови. От стопанството ще закупят едроразмерни фиданки от разсадниците в района и ще ги залесят през Седмицата на гората 5-11 април, заедно със служители от община Велики Преслав.

Черният бор не е типичен за нашия район и надморска височина и с промените в климата все повече иглолистни започват да съхнат. Най-вероятно и през следващите години ще има дървета, които ще се наложи да бъдат премахнати, заради безопасността на хората, но сме решили на мястото на всеки изсъхнал бор да залесяваме по два нови, обясни инж. Алексиев.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *