Деца и горски педагози отбелязват Седмицата на гората онлайн
06.04.2021
БАБХ проверява яйцата и агнешкото преди празниците
06.04.2021

Бетовен 5 + 5

Снимки: Симфониета Шумен

Ярки шедьоври в творчеството на Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат на 8 април /четвъртък/ от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. Знаменитата Пета симфония и Петият концерт за пиано олицетворяват двубоя със съдбата, борбата за щастие и на финала – триумфалната победа на човека над несгодите. Темите, които композиторът повдига не губят актуалност дори две столетия по-късно. В началото на концертната вечер публиката ще се потопи в по-изящната и фина музика от „Лунната соната“, която пианистът Георги Черкин майсторски е украсил с оркестрови багри.

Признат интерпретатор-пианист Черкин успешно се развива и в други насоки. Той е автор на уникални аранжименти за пиано и оркестър на класически произведения, писани само за пиано. Концепцията на музиканта е да запази напълно клавирния оригинал и чрез добавянето на оркестрови тембри, чрез които постига по-богата звукова картина. Майсторски изработени, тези „симфонизации“ се радват на възторжено одобрение в Европа, Азия и Северна Америка.

Концертът „Бетовен 5 + 5“ ще се състои под диригентството на Станислав Ушев. От Симфониета – Шумен напомнят, че поради действащите противоепидемични мерки местата в зала „Проф. Венета Вичева“ са ограничени, а носенето на предпазни маски е задължително.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *