БАБХ проверява яйцата и агнешкото преди празниците
06.04.2021
В Търговищко: 48 заразени за два дни, двама мъже загубиха битката с COVID
06.04.2021

Увеличава се рискът от пожари

Снимки: shumenonline.bg

С настъпването на пролетния сезон се повишава рискът от възникване на пожари, напомнят от Североизточното горско предприятие.

Въпреки дъждовете от последните дни е видно, че на много места миналогодишните треви, храсти, синори и ливади вече са сухи и лесно запалими. Отчитайки това, областните управители на Търговище, Шумен и Добрич издадоха заповеди, с които обявиха началото на пожароопасния сезон. Напомняме, че с тях се забранява паленето на огън на по-малко от 100 метра от горските територии, както и опожаряването на крайпътни ивици, поляни и  треви.

Разрешено е паленето на огън само на определените за това места, като не се препоръчва това да се прави при силен вятър, защото огънят лесно може да стане неконтролируем. Опасност крие и оставен без надзор жив огън, тъй като и една искра е достатъчна, за да пламне сухата растителност в близост до огнището. Пожари предизвикват още хвърлени цигари, както и стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа. Санкциите за палене на огън в горските територии са от 200 до 2000 лева.

От горското призовават гражданите, станали свидетели на пожар, да подадат своевременно сигнал на телефон 112. Екипът на СИДП благодари на всички, които през миналата година помогнаха при погасяването на пожарите, както и на тези които подаваха сигнали за различни нарушения в горите.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *