В Търговище: Мярка за неотклонение за непълнолетен, обвинен в убийство
07.04.2021
Облачно и студено, с превалявания от дъжд
08.04.2021

Ваксинацията с „Астра Зенека“ продължава с повишено внимание

Снимка: Кадър БТВ

Ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ продължава с повишено внимание при специфичната група – жени под 60-годишна възраст, при които се наблюдават нежеланите лекарствени реакции. Това обяви на извънреден брифинг Богдан Кирилов, председател на Националния ваксинационен щаб.

Решението е взето тази вечер на свиканото от здравния министър проф. Костадин Ангелов извънредно заседание на щаба във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която потвърди възможната връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и образуването на тромбози.

В становището на ЕМА се отбелязва, че случаите на тромбози са изключително редки. Те биха могли да се появят през първите няколко седмици след поставянето на препарата.

„Нежеланите лекарствени реакции се наблюдават при жени под 60 годишна възраст.  Това се обяснява с по-голямото приложение в тази възрастова група. Нашата препоръка е ваксината да се прилага с повишено внимание“, обясни Кирилов.

Решението е съобразено изцяло с Европейската агенция по лекарствата и Комитета по лекарствена безопасност, която препоръка е на база задълбочен анализ, извършен от експерти. На този етап здравните власти у нас не обмислят варианта  за смесване на различни видове ваксини, по примера на Германия.

На журналистически въпрос какво препоръчват на хората от тази специфична група, които са с първа поставена игла, ясен отговор не беше даден.

Рискът от тромбози трябва да бъде вписан като изключително рядък страничен ефект от ваксината. Една от възможните причини за образуването на тромби би могла да е имунната реакция на организма към ваксината, казват от ЕМА.

Експертите обаче за пореден път изразяват мнение, че ползите от препарата на AstraZeneca са повече от вредите.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *