Връщат учениците в клас от понеделник
08.04.2021
Спипаха 21-годишен, „брулил“ кафе – автомати в Търговище
08.04.2021

Няма да прилагат „АстраЗенека“ при жени в риск от тромбози

Поставянето на препрата срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще продължи, но ще се прилага с повишено внимание при жените под 60-годишна възраст. Вакасината няма да се прилага при жени, които имат повишен риск от тромбоза. Това обяви на брифинг днес министър проф. Костадин Ангелов.

Решение е взето, след като Европейската агенция по лекарствата посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област. По думите на проф. Ангелов ще се търси единно европейско становище по въпроса.

„Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние – задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие, размазано виждане“, обясни директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на „АстраЗенека“, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, обясни директорът на ИАЛ. „Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е да се наблюдава за тези симптоми и ако има такива, ваксинираните да потърсят медицинска помощ”, посочи още Кирилов.

Продължава предварителния преглед на данни на трите нови ваксини, за които се очаква становището на Европейската комисия по лекарствата  „Новавакс“, „Кюрвак“ и „Гамалея“ („Спутник V”-б.р.), текат

предварителни консултации за китайската „Синовак“. Междувременно се извършват проучвания за ефективността на препаратите по отношение на новите варианти на коронавируса.

Първа фаза от ваксинационния план ще бъде отворена отново заради заявилите се за ваксина медицински сестри, санитарки и др. медицински персонал. Сред желаещите са и много учители, които са си променили мнението и искат имунизиране.

Здравните власти са уверени, че ако до лятото страната ни успее да достигне 63% ваксинирани ще преборим пандемията.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *