Следствен оглед ограничава движението по пътя Разград-Шумен
08.04.2021
Връщат учениците в клас от понеделник
08.04.2021

Проф. Ангелов: Отчитаме крехки тенденции за спад на заболеваемостта

Снимка: Кадър БТВ

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта, но с явна и отчетлива тенденция. Това обяви на традиционния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По отношение на заетостта на леглата проф. Ангелов каза, че 74% от тези за неусложнени пациенти на национална база са заети. Заетостта на интензивните легла е 64%, като и тук властите отчитат тенденция за намаляване.

Според здравните власти на седмична база излекуваните доближават числото на потвърдените. Високи остава стойностите обаче на хоспитализациите и хората настанени в интензивните структури.

Заболеваемостта в страната е 635 на 100 000, което й отрежда 9-то място в Европейския съюз и 4-то на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС, след Унгария и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония.

„Имаме няколко области със заболевамост над 700 на 100 хил. Това са София град, Софийска област, Варна, Бургас, Перник и Русе. С най-ниска заболеваемост под 500 са областите Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово“, посочи доц. д-р Ангел Кунчев.

„Все още не сме достигнали нивата на най-високата си точка, която беше през ноември миналата година –  667 на 100 хил. Прехвърлихме платото и тенденцията е надолу. Спада на заболевамостта е само със 7% на двуседмична база. По отношение на починалите не сме достигнали и тази си връхна точка от зимата, която беше 27,7 на 100 хил. Сега сме 23,2 на 100“, подчерта председателят на щаба ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Здравният министър подчерта, че категорично не очаква покачване на случаите на COVID-19 след изборите. Представители на РЗИ са следили организацията – струпването на хора е било извън сградите, носели са се и маски.

По отношение на големите магазини, Ангелов обясни, че няма да се направи изцяло това, което те искат. Най-вероятно ще бъдат заложени квадратни метри за човек. Заповед за разхлабване на мерките ще бъде разпространена по-късно днес.

По темата за ваксината на AstraZeneca министър Ангелов обяви решението, взето на извънредно заседание на ваксинационния щаб в сряда. Властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. „Решението ни е идентично с това на други европейски държави“, подчерта Ангелов.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *