Акция по залесяване в Дибич
09.04.2021
„Шумен 61“ на финал за купата на България по хандбал
10.04.2021

Кислородът не достига, спряха доставките за част от индустрията

Снимка: shumenonline.bg

Не достигат количествата медицински кислород, които една от най-големите компании у нас произвежда за нуждите на болниците в страна, за лечение на пациенти с COVID 19. При необходимост от 500 тона на седмица, заводът на „СОЛ България“ в Девня успява да произведе само 420 тона, въпреки че работи без почивен ден. Поради недостатъчните количества и с оглед на осигуряване на непрекъсваем режим на доставките на течен и газообразен кислород към нуждаещите се пациенти на апаратна вентилация, производителят временно спря доставките на технически кислород за индустриални цели. Редица предприятия у нас са застрашени от преустановяване или забавяне на производствената си дейност.

„Това е максималният ни капацитет за производство. Всичко, което произведем, веднага тръгва за 100-те лечебни заведения, които снабдяваме. Консумацията в момента е огромна поради, което спряхме доставките на индустриалните си клиенти. Преустановихме продажбата и на по-малките фирми, които купуват от нас и снабдяват някои от лечебните заведения, без да имат съответното разрешително“. Това коментира за shumenonline.bg Марин Димитров, изпълнителен директор на „СОЛ България“, която обслужва около 60% от болниците в страната.

До петте международни фирми, произвеждащи медицинския газ у нас, Министерството на здравеопазването изпратило писмо, което има задължителен характер, и с което изисква от тях да гарантират необходимите количества кислород за обезпечаване дейността на лечебните заведения. Според Димитров обаче това не би било възможно, освен, ако здравните власти не регламентират това задължение законово. Не е тайна, че производителите имат интерес да работят с индустриални клиенти, където договорите са дългосрочни, а финансовите условия за работа с тях в пъти по-изгодни. Интересът към този тип клиенти довел до нелоялност от страна на конкурентните фирми, които се възползвали от ситуацията и започнали да обещават кислород. Останалите без суровина индустриални клиенти пък прибегнали до заплахи.

„Срещнахме нелоялност от страна на конкурентните фирми. Възползвайки се от ситуацията с коронавируса започнаха да обещават  кислород на клиентите ни, а в същото време отпускат изключително малко количество на болниците. Стигна се дотам, че клиентите започнаха да ни заплашват. Поискахме Министерството на здравеопазването да проведе среща между всички производители, на която да обсъдим, как да запазим търговските си клиенти и в същото време да осигурим кислород за болните от коронавирус хора. Последствията ще са за нас, ще загубим клиентите си, които конкуренцията ще привлече, а в същото време не можем да откажем кислород на болниците“, изтъкна директорът на „СОЛ България“.

Направеният от компанията анализ сочи 220 процентно увеличение на потреблението на медицински кислород за първите месеци на тази година, спрямо това през 2020 г. За да покрие направените транспортни разходи, за осигуряване на суровината от Румъния, по време на втората вълна фирмата вдигнала цената на кислорода с 20%.

От петте международни компании у нас само две имали разрешително за продажба на медицински кислород в течна и газообразна фаза, една само за течна фаза, останалите нямали законово право да го правят.

Във връзка със създалата се ситуация редакцията на shumenonline.bg изпрати конкретни въпроси до Министерството на здравеопазването.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *