Третият мандат отива при БСП
29.04.2021
Шумен ще получи близо 1 милион и 715 хиляди лева за ремонт на Младежкия дом
29.04.2021

Над 1 млн. със защита срещу COVID 19

„Над 1 милион българи са защитени към настоящия момент от вируса. Това, което постигнахме показва само едно, че трябва заедно да вървим обединени в битката срещу COVID 19, постигнахме изключително много в сравнение с други държави“. Така започна днешният си редовен брифинг здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов

По думите му при лекарите вече е постигнат колективен имунитет. По данни на властите потвърдените случаи на COVID-19 в страна до момента са 402 497.

„Ние, българите, си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички и благодарение на спазване на мерките. Това го постигнахме заради усилията на всички, заради разбирането, заради спазването на мерките. Затова искам да благодаря на всички българи, за това, че носеха маски и че ни повярваха”, посочи Ангелов.

Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2-ро място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Според главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев 10 области в страната са със заболеваемост под 300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души. „Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 процента, на едноседмична – с 23 процента. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

Въпреки обнадеждаващите данни – властите призоваха за разумно поведение по време на предстоящите празници.

Проф. Венцислав Мутафчийски коментира и вероятните причини за ситуацията с коронавируса в Индия.

„Като първа причина за случващото се там наблюдателите сочат фалшивата увереност – породиха се слухове, че индийското население е невъзприемчиво на вируса, че хората там са резистентни. Като втора причина се очертава градското изселване поради локдауна в големите градове, особено собствениците на рикши се връщат по родните си места, което води до разпространение на вируса”, заяви той.

„Следваща причина, която се посочва е това, че локдаунът умори индийците. Помните как полицаи биеха с пръчки всеки, който е излязъл. В края на краищата поради сериозен спад на икономиката, мерките се освободиха, което доведе до нови случаи. Четвърто –  дългото затишие. След като преживяха една първа вълна, следваше затишие – както беше при нас миналото лято, което доведе до не носене на маски и неспазване на мерките „, обясни още Мутафчийски.

Последната прогноза на здравните власти за достигане на колективен имунитет е през август. От утре до 9-ти май се възобновяват и свободните коридори за ваксинации. Записването в електронния портал за избор на препарат обаче ще започне от 10-ти май.

Към момента извършените ваксинации са 775 601. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хиляди ваксинирани български граждани. Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna.  Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета.

На този етап стартирането на преговори за руската ваксина „Спутник V” е противозаконно, заяви здравният министър в оставка. „Ако Народното трябва да приеме това, което здравната комисията реши вчера, трябва да се намери министър, който да наруши закона и европейския регламент. Аз няма да бъда този министър”, каза той.

„Имайте предвид, че ако Европа разреши придвижването със зелен сертификат, това няма да важи за руската ваксина”, предупреди доц. Ангел Кунчев.

„Към днешна дата можем да си позволим да се отворят заведенията”, каза още министърът. И подчерта, че веднага може да се реши друго, ако се налага. „Не се притесняваме да вземем популярни или непопулярни решения”, добави проф. Ангелов.

Той обяви, че днес ще бъдат издадени заповеди, които са свързани с извънредната епидемична обстановка и нейното продължение. „Ще забраним влизане от Индия и още няколко държави, за да не поставим под риск хората от нашата страна“. И допълни: „Призовавам заради Индия всички български граждани да бъдем разумни и да продължим да спазваме мерките дотогава, когато постигнем колективен имунитет“.

„Изчакваме заповедта за начините за влизане в страната ни, но антителата не са критерии, по който ще може да се влиза в у нас без налагане на допълнителни мерки, карантина и изследване. Не мисля, че има страна, която го е въвела и която ще го въведе. Причината е, че там интерпретацията на резултатите е най-несигурна. Има различни методики с различни показатели”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *