Шуменец с акция „Пътни знаци“
29.04.2021
Великденски атракции в старата столица
30.04.2021

Разпети петък е!

Разпети или Велики петък е най-тежкият и страшен ден от седмицата преди Великден, на него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването, за да изкупи греховете на човечеството, и страшната смърт на Спасителя – Иисус Христос.

На Велики петък християните съпреживяват страданията на Спасителя.

Именно на този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

През деня не се служи литургия, а на вечерня в храма се припомнят Христовите страдания, смъртта му и погребението му.  Изнася се плащеницата, посветена на погребението. С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

Поклонението на плащеницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Според евангелските текстове Иисус Христос доброволно е приел да бъде съден, бичуван, бит и показан пред народа в багреница за поругание и венец от тръни на главата.

Нарамен с тежък кръст, Христос е бил поведен към Голгота на разпятие.

Когато го разпънали между двама разбойници, се случили всяващи страх природни явления – земетръс и затъмнение на слънцето.

В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са посветени и богослужебните песнопения.

След като издъхнал на кръста, той е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставили стража и огромен камък на входа.

Разпети петък е най-тъжния ден за християните. Колкото по-искрено съпреживяват те мъките на Спасителя, толкова по-голяма е радостта от Христовото Възкресение.

На днешния ден минаваме под масата за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църквата обаче счита тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяват преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, дарено Спасителят. После хората отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха, символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето хората отнасят в дома си и го поставят над иконите, за да напомня очакването на великия ден.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *