Гори кола на магистралата
30.04.2021
С рев на мотори и аромат на бензин откриха мотосезона в Шумен
01.05.2021

Велики Преслав представи средновековни печати на международна конференция 

Снимки: shumenonline.bg

С доклад за консервация и реставрация на печати от фонда на археологически музей „Велики Преслав“ местната културна институция участва в Седмата международна конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“ (KIN 2021), проведена във Велико Търново.

„Интердисциплинарният форум имаше за цел да представи научни и научно-приложни разработки, проекти и иновации в областта на културно-историческо наследство с акцент – съвременните изследователски тенденции и иновативни приложения в тази широкоспектърна област“, каза директорът на АМ „Велики Преслав“ д-р Александър Горчев след откриване на форума. Директорът и докторантът от музея Димитър Димитров са автори на разработката, базирана на уникална колекция от средновековни печати. Преславският археологически музей разполага с най-голямата у нас сбирка от печати, намерени на едно място и това беше причина местните историците да направят проект за консервация на най-засегнатите от въздействието на околната среда 100 оловни печата от всичките над 570. „Във фонда на музея се съхраняват над 570 сфрагистични паметника и за по-голямата част от тях има точна информация за тяхното местонамиране, което ги прави пълноценни извори за българската история от IX – XI в. Най-значимите са показани в експозиция, а нашият доклад разглежда влиянието на атмосферните условия върху печатите, пораженията при окисляването и заличаването на информацията“, обясни д-р Александър Горчев. „Ние посочваме и някои от начините и научните способи за консервация на сфрагистичната колекция, работата на екипа на музея в това направление, както и резултатите от изпълнения проект през 2020 г.“, каза още директорът на музея.

АМ „Велики Преслав“ участва в работата на конференцията в сесията „Археология, история, личности“, а сред темите на научния форум са били застъпени изследователски области, свързани с културен туризъм, творчески индустрии, фестивали, религия, дигитализация на културно-историческо наследство, интерактивни технологии, образователни игри, добри практики и дигитален маркетинг.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *