Петима хандбалисти от Шумен с повиквателна за националния отбор
07.06.2021
18 новозаразени и 20 хоспитализирани за седмица в област Търговище
07.06.2021

Актове и предписания за лоши показатели на водата и неспазване на мерките

Снимка: Pixabay

7 акта и три предписания са съставили здравните инспектори в област Търговище по време на контролната си дейност през миналата седмица. Това съобщават от РЗИ Търговище.

Два акта са за подаване на питейна вода до крана на крайния потребител с влошени микробиологични показатели в населени места от община Омуртаг и община Антоново. Три акта са съставени на лица, работещи в хранителен магазин от община Попово, обслужващи клиенти без поставени защитни маски за лице. По един акт е връчен на клиент в  хранителен магазин от община Попово, без поставена защитна маска за лице и на юридическо лице, стопанисващо заведение за бързо обслужване за неосъществяване на контрол по спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени в Заповед на министъра на здравеопазването.

Две предписания са издадени до ръководители експлоатационни райони (ЕР) – Антоново и Омуртаг за провеждане на проучване за установяване на причините за отклоненията по микробиологични показатели на питейната вода в населени места от община Антоново и община Омуртаг. Едно предписание е изпратено до кмета на община Антоново за допълнително обеззаразяване на водата от местен водоизточник и уведомяване на населението за влошеното и́ качество по микробиологични показатели.

По систематичен и насочен здравен контрол са извършени общо 297 броя проверки на обекти с обществено предназначение и на продукти и стоки със значение за здравето на човека в т. число и заведения за хранене и развлечения и хранителни магазини на територията на област Търговище. От тях 92 проверки са по текущ контрол, 64 са проверките по чл.56, 45 проверки са по чл.54 и чл.55 от Закона за здравето, които касаят забраната за пряка реклама на спиртни напитки и продажбата на алкохол на лица под 18 годишна възраст и 96 проверки в различни видове обществени обекти по спазване Заповедите на министъра, свързани с контрола и спазване на   противоепидемичните мерки.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *