Пиян на Хонда из Попово, друг на нерегистриран мотопед в Омуртагско
08.06.2021
Статистика: 16,4% от населението в Шуменско под линията на бедността
08.06.2021

Над 3 млн. лв. инвестиции във водния сектор

Снимки: Пресцентър ВИК Шумен

Над 3 000 000 лева е инвестирало ВиК Шумен за последните пет години със собствени средства, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Най-сериозни нива на капиталовите разходи са били достигнати през 2020 г. – 1 097 000 лв. За последните две години от бизнес плана вложенията на дружеството във ВиК инфраструктура на региона надвишават многократно все още неодобрения от община Шумен инвестиционен план, допълват от дружеството.

В допълнение, за периода 2017 г. – 2020г., дружеството вложило в ремонтни дейности 5 568 000 лв. също от собствени средства, които са използвани за осигуряване на ежедневната експлоатация и поддръжка на ВиК инфраструктурата за района, обслужван от ВиК – Шумен.

„2020 г. безспорно бе най-силната по отношение на капиталовите разходи и изпълнените проекти, които надхвърлят 1 000 000 лв. Като цяло за последните години, в резултат на предприетия прагматичен подход, дългогодишни проблеми по ВиК инфраструктуата в много от общините получиха трайно решенние, а други са в процес на решаване. Успяхме да реализираме, със собствени средства,  повече от 3 000 000 лв инвестиции, което, за дружество като нашето, отчитаме като безспорен успех. За  същия период в ремонтни дейности  вложихме значителни средства, като изпълнените ремонти са повече от 17 000, а сумата – 5 568 000 лв. В понеделник, на сайта на дружеството, ще публикуваме подробна информация за изпълнените обекти със собствени средства“, заявява в писмо до медиите Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен.

Приоритет за ВиК – Шумен през изминалите няколко години е решаване на проблемите на по-малките общини в региона. Предприет бе подход на планиране и изпълнение на инвестиции за постигане на дългосрочни резултати за подобряване на водоснабдяването в общини като  с. Единаковци, с. Салманово, кв. Мътница, с. Нова бяла река, с. Суха река, с. Ивански и други малки населени места.

600 000 лв. е обемът на изпълнените инвестиции, със собствени средства, по инвестиционната програма за община Шумен за 2020 г., която, въпреки че не бе одобрена от Общинския съвет, бе изпълнена 200% спрямо първоначално предвиденото.

Подобряване на обслужването на клиентите е свързано с изпълнение на широк спектър от дейности и мероприятия: от изграждане на системи за автоматизирано управление на водите, до отчитането, фактурирането и въвеждане и поддържане на единен телефонен номер за връзка с дружеството и на интернет страница с актуална информация. Лабораторията за изпитване на водите, наред с мониторинга и контрола на качеството на водите, предлага допълнително платени услуги за граждани и фирми, на конкурентни цени.

През тази година ще бъде представен за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране новият петгодишен бизнес план.

Подробна информация за изпълнените проекти със собствени средства на ВиК – Шумен, по общини и години, за периода на последния бизнес план,  предстои да бъде публикувана на сайта на дружеството.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *