Маските падат
10.06.2021
Полицията в малките населени места
10.06.2021

Подкрепа за проф. Кантарджиев от Шумен

Снимки: shumenonline.bg

Медици от Шумен се събраха днес пред сградата на Многопрофилната болница за активно лечение в града, за да изразят безусловната си подкрепа към своя колега проф. Тодор Кантарджиев.

Поводът за протеста е изненадващото му пенсиониране, след което постът директор на Националния център по заразни и паразитни болести бе оглавен от проф. Ива Христова.

„Изразяваме дълбоката си обида от освобождаването на проф. Кантарджиев. Благодарение на него успяхме да овладеем кризисната ситуация в нашата болница, която беше на второ място в страната по брой на хоспитализирани пациенти с доказан COVID 19. Успяхме да се справим благодарение на адекватните противоепидемични мерки и взетите своевременни решение при първата вълна“, заяви д-р Десислава Найденова председател на дружеството на ЛС към МБАЛ Шумен.

Съсловната организация в Шумен е категорична, че въведените рестриктивни мерки допринесли за ограничаване разпространението на инфекцията. Именно на проф. Кантарджиев се дължи въвеждането на PCR  изследванията, като още в началото на пандемията у нас са разкрити 6 реферирани лаборатории.

„Няма драма в пенсионирането на един човек, но не и по начина, по който това беше направено с колегата ни. По време на двете вълни и ужаса, който изживяхме в нашата болница, усетихме подкрепата от щаба. Няма да използвам клишета като реваншизъм и репресия, но мисълта ми не е далеч от тези две думи. Питам къде беше министърът къде беше той по време на тази епидемия, защо сега има становище и ни обявява за убийци, защото сме на челните места по смъртност в ЕС“, попита д-р Росица Страшимирова.

Като друг негов принос за овладяване на ситуацията у нас медиците изтъкнаха въвеждането на бързите антигени тестове, в избора и обезпечаването на ваксините за здравните работници у нас. Незаменим принос професорът има и в осигуряването на противовирусния препарат Ремдесивир, както и въвеждането на лечението с реконвалесцентна плазма.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *