Среща с полицейските кучета Дара и Айк
18.06.2021
„Хубавото предстои“. БСП за България откри предизборната си кампания в Шумен
18.06.2021

Канят инвеститори за Марашките бани

Снимка: shumenonline.bg

Канят потенциални инвеститори, които проявяват интерес към минералните извори в село Мараш. Това реши Комисия за разработване на предложения и наредба за рационалното използване на минералната вода в село Мараш на провело се днес заседание.

Намерения да инвестират в терена с минералните извори са проявили двама инвеститори. Те ще трябва да представят предложенията си пред ръководството на Общината, която пък ще изложи своите условия.

„Водата може да се използва за три цели при общо 10 групи заболявания – питейно, балнеолечение, инхалационно лечение и външно балнеолечение и профилактика. Десетте групи заболявания са стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, метаболитни заболявания,  затлъстяване и диабет, заболявания на опорно- двигателния апарат, ревматологични заболявания, травматологични заболявания и някои по-редки гинекологични и кожни заболявания“, посочи д-р Ивайло Петров, на когото беше възложено да направи преглед на здравно-демографските аспекти в Шуменска област.

Според направените разчети потенциалните потребители на здравни услуги биха били около 25 хил. души или 80 потребители дневно.

По време на дискусията членовете на комисията се обединиха около мнението, което председателят на комисията д-р Светлана Маркова изрази, а именно водата да се използва основно за лечебни и профилактични цели.

„Питейното приложение на вода е на най-последно място, в много малки концентрации и за много кратък период от време. Това е предимно заради радона във водата и по-малко хлора“, обясни зам.-кметът по здравеопазване д-р Маркова.

Утилизирането на изразходваната минерална вода ще се отвежда в река Камчия или септични ями, като няма да бъде необходимо изграждането на канализация на селото или пречиствателни станции, поясни зам.-кметът.

Според здравно-демографските данни към края на 2019 година в областта има 172 хил. жители, като всеки пети е на 65 години. Най-често разболяващите се са във възрастовата група над 65, което е 50 хил. или една трета от населението на областта. Изводите са, че населението застарява, което предполага увеличаване на потребността от здравни грижи.

Предстои да бъдат изработи условията за застрояване в района на минералните извори. Според администрацията идеята за възстановяване на Марашките бани би могла да се реализира след една година.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *