Авария остави част от „Дивдядово“ на сухо
15.07.2021
1 242 лв. за декар стигна цената на земята в Никола Козлево
15.07.2021

2 години и 8 месеца затвор за мъж, теглил пари на воля от чужда дебитна карта

Снимка: shumenonline.bg

Варненският апелативен съд постанови 2 години и 8 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 700 лв. на подсъдим, изтеглил в съучастие 1440 лв. от чужда дебитна карта. По този начин въззивната инстанция намали наказанието му като измени присъда на Окръжния съд в Шумен, който призна за виновни двамта мъже. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура Варна.

Радослав М., чиято санкция сега се редуцира, е бил осъден ефективно на 3 години и 6 месеца и глоба в размер на 1440 лв. Сашо С. е бил лишен от свобода за една година и 4 месеца, като изпълнението е било отложено с изпитателен срок от 3 години и 700 лв глоба. Уважен е гражданският иск – подсъдимите да заплатят солидарно 1440 лв. – причинените имуществени вреди.  На 2 и 3 юли 2020 г. в с.Никола Козлево, Шуменска област, при условията на продължавано престъпление и в съучастие, двамата използвали дебитна карта, без съгласието на собственика, като на 4 пъти изтеглили общо 1440 лева от сметката му. Подсъдимите са се признали за виновни като са потвърдили фактите от обвинителния акт и делото пред първата инстанция се е провело при съкратено следствие. Радослав М. поиска от настоящата инстанция да смекчи наказанията.

На 2 юли той влязъл в дома на свой съселянин. След като не намерил пари в брой, взел дебитна карта и бележка с ПИН-кода. Тъй като не знаел как се борави с нея, използвал помощта на Сашо С. Така с 4 транзакции двамата за няколко часа изтеглили цялата налична сума и изхарчили парите.

При ревизията на първоинстанционната присъда, Апелативният съд обръща внимание, че подсъдимият се е сдобил с чужда банкова карта от незаключена къща. Към платежния инструмент е бил оставен  „ключ“ за неговото използване – ПИН-код.

Радослав е многократно осъждан. Разглежданото деяние е извършено скоро след като той е бил освободен от затвора. Въззивният съд обаче съобрази и възрастта от 19 г. към датата на престъплението, и тежкото социално положение на подсъдимия. Съдебният състав смята, че тези данни имат съществено значение за решаване на въпроса кое е справедливото наказание, което ще постигне целите на наказателната репресия, ще допринесе за поправяне на мъжа и за формиране на нагласи за спазване на общоприетите норми на живот. Макар Шуменския окръжен съд да е предвидил наказание между минималния и средния размер, предвидени в Наказателния кодекс, всъщност е определил санкция над средния размер. Именно това налага коригирането й. Като справедливо и съответно на извършеното, настоящият състав прие „лишаване от свобода“ за 2 години и 8 месеца при първоначален строг режим. Като отчете липсата на източници на доход за подсъдимия, Апелативният съдът прецени, че наложената му глоба от 1 440 лева е прекомерна и я намали до размера, определен и на съизвършителя – 700 лева.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *