Актове за вода с влошени показатели в Търговище и Омуртаг
19.07.2021
Водата на Шумен и референдумът за Мадара на горещата юлска сесия
19.07.2021

Премахват стари дървета, превзели тротоари

Снимки: shumenonline.bg

Около 10 стари дървета, превзели и разрушили тротоари по  ул. „Кирил и Методи“, ще бъдат премахнати. Това стана ясно на провелия се днес Консултативен съвет, на който присъства и директорът на дирекция „Устройство на териториите, контрол на строителството и екологията“ инж. Валентина Йорданова, за да поиска мнението на общинските съветници.

В момента по улицата тече ремонт на асфалтовата настилка на пътното платно и тротоарите в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. Климент Охридски“. Старите коренови системи на дървета са надигнали тротоарните плочки, като дори са влезли под някои от къщите. Клоните на други пък се заплитали в преминаващи кабели, като имало случаи и на съборени огради. Заради проблемните дървета инспекторите на Общината провели анкета сред живущите, като 74 души изразили желанието си старите дървета да бъдат премахнати, а на тяхно място да бъдат засадени нови с подходяща коренова система. Против били само трима.

„При предварителен оглед се оказа, че има около 10 стари дървета, които са проблемни. Това са над 60 годишни дървета от типа липа и софора. На хората обяснихме, че няма да премахваме здрави и млади дървета. На мястото на старите ще засадим нови дървета с подходяща коренова система. Опасенията ни са, че когато започнем да ги премахваме ще се създаде напрежение“, каза инж. Валентина Йорданова,

Сега администрацията ще умува дали да се съобразили  с тримата, които не са съгласни, или да уважи желанието на мнозинството. Междувременно съветниците предложиха да се проведе силна разяснителна кампания за необходимостта от премахването на старите дървета в града.

Оказва се, че това не е единичен случай. Ако Общински съвет Шумен даде зелена светлина на заема, с който ще бъдат асфалтирани 88 улици в града, процедурата по премахване на дървета ще бъде изпълнена на всяка една улица с проблемни дървета. Това ще гарантира безопасното преминаване и ползване на тротоарите.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. Мор за дърветата каза:

    Каква е тая масова сеч и в подделението срещу гробищата също режат всяко второ дърво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *