Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам
20.07.2021
Капачки за бъдеще поръча първата детска неонатална линейка
20.07.2021

Илинден е!

Снимки: shumenonline.bg

Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

Вярванията са, че свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Затова го наричат Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. По тази причина празникът се тачи и от огнеборците.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Имен ден празнуват Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Свети Илия е пророк и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Той предрича на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилява и изпраща своя пророк да извести края на бедствието.

Поверия и обичаи за празника

  1. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.
  2. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.
  3. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
  4. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.
  5. В представите на българина Илия лети на огнена колесница в облаците и размахва камшика си над лудо препускащи коне.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *