Белезници за дрогиран поповчанин, карал Мерцедес
20.07.2021
Кметът на Върбица: Нека отворим сърцата си за доброто
20.07.2021

Над 70 шахматисти пристигат в Шумен за Мемориал „Стоян Иванов“

Снимка: shumenonline.bg

Над 70 от най-добрите шахматисти се очаква да пристигат в Шумен за националния турнир по шахмат мемориал „Стоян Иванов“. Домакин на седмото издание на името на международния майстор на шахмата, треньор и автор на книги е спортна зала „Арена Шумен“ . Турнирът ще се проведе на 24 и 25 юли при вход свободен за зрители.
Програмата на турнира бе представена на пресконференция днес от международният майстор Атанас Димитров, председател на спортен клуб по шахмат „Шумен“ и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.
„Нашият клуб има амбициозни планове не само на регионално, а и на държавно и международно ниво. За нас е чест да проведем турнира. Надявам се да надхвърлим високата оценка, която шахматната общност ни даде при провеждането на предходния турнир“, сподели Атанас Димитров и благодари за подкрепата, която Община Шумен им оказва.
Сред професионалистите е гросмайсторът Васил Спасов, който е картотекиран в клуб „Шумен“ и ще представя града на състезанието. Заявка за участие са дали  4 състезатели от Румъния. Заради влошаващата се обстановка с пандемията COVID 19 тази година участници от Турция и Гърция няма да има.
Началото на състезанието по ускорен шах е в събота от 9.30 часа. Турнирът е открит, така че любители, които имат желание да играят шах и да премерят сили с най-добрите са добре дошли без възрастови ограничения. Единственото условие към присъстващите е на състезателите да се пази пълна тишина.
„Трета година усилията на администрацията, заедно със спортната шахматна общественост в Шумен се увенчават с успех не само в организацията на отделите турнири, но и с цялостната си организация. Този клуб оправда надеждите ни, че заниманията с децата, които надхвърлиха цифрата 100, имат смисъл. Това, което изградихме съвместно като шахматен център дава резултати и е пример за това как може да се работи в името на децата“, каза зам.-кметът Косев.
Пример за това е  Християн Илиев от Шумен -държавен шампион по бърз шах и вицешампион по мълниеносен шах. От шахматния клуб се похвалиха, че към момента обучават около 100 деца. През новата учебна година ще стартира нов прием, с амбицията да бъдат привлечени деца и от другите градове от областта. Капацитетът на клуба е 200 деца.
Турнирите се провеждат под патронажа на кмета на община Шумен Любомир Христов. Организатори на събитието са местният клуб по шахмат „Шумен“, Община Шумен и Българската федерация по шахмат – 1928.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *