Сигналът: Шахта под плочките
20.07.2021
Двама в болница след удар в дърво край Търговище
20.07.2021

Шуменче стана лауреат на IV-тото издание „Велики Преслав – история на цял един народ“

Снимки: СУ "Сава Доброплодни"

Александър Маджаров от СУ „Сава Доброплодни“  стана лауреат на IV Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“.

„Образованието е пътят към възвръщането на българското величие, познато от времето на цар Симеон“, с този акцент в речта си вицепрезидентът на България Илияна Йотова се обърна към лауреатите в Международния културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, сред които бе и шестокласникът Александър Маджаров. Конкурсът се провежда в две основни направления – литературно и художествено. При благоприятно развитие на пандемичната ситуация творбите на участниците ще бъдат представени и в сградата на президентството в деня на отворените врати.

Възпитаникът на преподавателката по български език и литература в СУ „Сава Доброплодни“ г-жа Нора Баланска бе отличен с първо място от журито с председател проф. Евгений Сачев за своето есе, посветено на Велики Преслав – град, който според Александър се е „превърнал в символ на величието на българщината, за която говорим често с гордост и тъга и за която мечтаем в моменти на изпитания“.

Да уважат постиженията на участниците, освен вицепрезидентът Йотова, под чийто патронаж се провежда форумът, на тържествената церемония сред официалните лица бяха още областният управител на област Шумен Валентин Александров, заместникът му Сашо Евлогиев и кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов. Красивата природа около Археологическия музей „Велики Преслав“ бе декор на празника на родолюбието, на който присъстваха множество гости от цялата страна – участници, родители, преподаватели. До нови срещи след една година си пожелаха организатори и гости на финала на събитието.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *