„Ало“ измамници искат пари за лечение на COVID
21.07.2021
Слънчево и топло, на изток ветровито
22.07.2021

Шефката на ВиК в недоумение от подписката против поскъпването на водата

Снимки: Пресцентър ВиК Шумен

„Подписката за неприемане на бизнес плана на ВиК буди не само недоумение, но и тревога“. Това пише управителката на ВиК Шумен Жанета Панайотова в писмо до областния управител на Шумен Валентин Александров по повод подписката против поскъпването на водата.

Писмото бе разпространено във фейсбук от инициатора й общинският съветник Добромир Драев, който настоява Общински съвет Шумен да блокира заложеното в бизнес плана на дружеството увеличение.

Според Панайотова подписката е лишена от икономическа и социална обосновка, а Община Шумен, като собственик на активите, които се експлоатират от ВиК оператора, следва като добър стопанин „да се запознае с плана, неговата логика, предложените проекти и тяхното влияние върху заложените нормативни показатели за качеството на услугите“.

В писмото си до областния управител тя изразява силното си обезпокоение от „популистките, вероятно и политически кампании“, които някои общински съветници и обществени фигури водели.

Ако бизнес планът не бъде приет водоснабдяването на региона ще бъде поставено под риск. Дружеството няма да разполага с необходимите приходи да финансира дейностите си, а освен това ще последват и санкции. При неизпълнение на задължението операторът да разработи пет годишен план законът за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги предвижда санкции в размер от 20 000 до 50 000 лв., за повторно нарушение санкцията се утроява.

„Смятаме, че подобно поведение не е отговорно и неконструктивно, като по никакъв начин не кореспондира със задължението, което всеки общински съветник приема, когато бъде избран – да служи на града“, посочва управителката на ВиК Шумен.

Панайотова изтъква, че цената на водата била представена манипулативно като самоцел, като по този начин се подвеждала обществеността „в опит да се направят внушения за нарушения и нередности“.

„Считам, че подобни политически заигравки с услугата, която засяга всеки и е жизненоважна за живота и бизнеса на обособената територия, е недопустима. Бизнесът на ВиК Шумен е прозрачен и силно регулиран, като всяка дейност отговаря на строги правила“, завършва писмото си Панайотова, изразявайки надежда бизнес планът да бъде приет.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *