В Търговище: Изплащат възнагражденията на членовете на СИК
22.07.2021
Ясно и слънчево
23.07.2021

ВиК влачила дупки от миналата година

Снимки: shumenonline.bg

ВиК Шумен влачила дупки от миналата година, а причината за закъснелите ремонти на прокопаните, в следствие на аварии по водопроводната мрежа, участъци била заради липсата на сключен договор с фирма, която да ги отремонтира. Това обясни за shumenonline.bg зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.

Преди месеци дружеството сключило договор с „Автомагистрали Черно море“ и започнало ударно запълване на вик дупките. Наша репортерска проверка установи, че повечето от разкопаните участъци, за които читатели ни сигнализираха, вече са ремонтирани, като към днешна дата са запълнени над 2000 кв. м.  Без следи от намерение да бъде ремонтиран е голям участък на ул. „Червена стена“, където след възникнала авария на водопровода пътната настилка продължава и днес да пропада. Дупката, която е на по-малко от метър разстояние от частен имот, е обезопасена с подвижни заграждения. Те обаче ограничават достъпа до имота. Пред наш репортер живущите се оплакаха, че от месеци не могат да ползват гаража си.

Вода бликна изпод асфалт, остави половин Шумен без вода

За миналата година администрацията изпратила до ВиК Шумен над 10 напомнителни писма за възстановяване на прокопаванията. Изпращането на писма продължава и тази година, като в тях са споменати над 20 улици и тротоари.

„От миналата година всеки месец им пишем напомнителни писма с дупките, които трябва да бъдат запълнени. Непрекъснато ги информираме, техните доводи са, че нямат средства. Имам уверението, че до края на тази седмица ще бъдат ремонтирани всички участъци, които са подадени по списък, след което ще извършим оглед“, поясни инж. Тодоров.

Според него пропаданията на ремонтираните дупки се дължи на некачествено уплътнение и лошо изпълнение на канализацията. Зам.-кметът призна, че проблеми има. Като основни такива той посочи начина на управление на вик собствеността и несвоевременното ремонтиране на прокопаните участъци.

На въпрос защо общината е запълнила част от дупките на ВиК зам.-кметът отговори така: „Защото хората се дразнят, не можем да чакаме ВиК да си решат проблемите. Досега сме запълнили над 6 такива дупки. Тази помощ обаче не е безплатна“.

В опит да принудят ВиК Шумен да отремонтира разкопаните участъци администрацията им наложила не една глоби по Наредба 1, които са в размер от 500 до 3 000 лв.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *