Горяха отпадъци на „Борово око“
22.07.2021
30 000 лв. за ремонти на читалища в Търговище
22.07.2021

В готовност да поемем поредния удар на пандемията

Снимка: shumenonline.bg

Шуменската болница е в готовност да поеме четвъртия удар на пандемията COVID 19, като надеждите са поредната вълна да е с по-малък брой хоспитализирани пациенти. Така коментира пред shumenonline.bg предупрежденията за настъпващата четвърта вълна на COVID 19 д-р Димитър Костов,  директор на единствената областна болница в Шуменско, която бе една от най-натоварените по време на пандемията.

„За съжаление прогнозите са поредна вълна. Засега обстановката при нас е спокойна, имаме само трима пациенти. В момента шуменската болница отново е на дъното, този път с най-малко болни в сравнение с останалите лечебни заведение, където има по около 40 пациенти. Надявам се да сме преминали пика и следващата вълна да е по-малка. Не можем да откажем помощ и ще търсим начини да се справим“, заяви д-р Костов.

От началото на пандемията през 2020 година до днес в МБАЛ Шумен са били лекувани 3 759, като 13% от тях са завършили с летален изход. Най-много пациенти са били приети през тази година – 2 304.

Към днешна дата в Шумен няма случаи на изолиран щам от новите варианти на вирусната инфекция.

Нажежената обстановка в сферата на здравеопазването директорът на шуменската болница коментира така: „Всички имаме равни права, но като задължения не всички са на равна нога. Реформите в системата започнаха в извънболничната помощ и спряха до там. Болничната я оставиха и стана една каша“.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) светът е в „ранен стадий на поредната вълна“. Значителен скок на новозаразени е отбелязан в Италия – над 3500 за последното денонощие. Според епидемиолозите в страната това е следствие от празненствата след победата им на европейското първенство по футбол. Ръст има и във Франция, Германия и Великобритания.

Очакванията са значителния ръст на новозаразените в България да е през август месец.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *