Паметникът „Създатели на българската държава“ отново е сцена
22.07.2021
В Търговище: Изплащат възнагражденията на членовете на СИК
22.07.2021

Приемат заявления за изтичащи документи

Снимка: Пресцентър ОДМВР Шумен

Във връзка с големия брой  документи, валидността на които изтича през месеците юли и август от ОДМВР Шумен напомнят, че заявления за издаване на български лично документи могат да се подават и преди изтичане на срока на валидност на притежаваните документи.

За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление на територията на ОДМВР- Шумен, звено „Български документи за самоличност“ (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението. В сайта на областната дирекция се публикува информация за приетите заявления по районни управления и сектор БДС. Това се прави, за да могат желаещите да видят каква е натовареността на звената и да си преценят къде могат да подават заявления за смяна на документи.

Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на български лични документи – по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.

Удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *