Назначиха ст. комисар Мариан Михайлов за директор на ОДМВР Търговище
27.07.2021
Медици напускат шуменската болница
27.07.2021

Делта вариантът е в Шумен

Снимка: Областна администрация Шуемн

Първи случай на Делта варианта на COVID 19 е бил изолиран в Шумен при лице на 55 години, завърнало се от Англия. Това съобщи директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова на провелия се Областен кризисен щаб, на който бе обсъден Националния оперативен план са справяне с пандемията.

„Забелязва се едно активизиране на епидемиологичния процес. Тази седмица ще получим резултатите от секвенирането. Към настоящия момент са поставени 39 755 дози ваксина,  с което са обхванати 20 814 лица, което е 12,11% от общото население на областта. Със завършен имунизационен курс са 18 941 лица или 11%. Като цяло изоставаме с около 2% от средното ниво на ваксинационен обхват за страната“, обясни д-р Калоянова.

Тя бе категорична, че в тази спокойна обстановка е периода, в който трябва да се засили интензитета на ваксинационния процес и призова хората да се ваксинират срещу COVID 19.

Общият брой на установените случаи на вирусната инфекцията от началото на пандемията достигнаха 9 822. Последните три случая са на лица от 20 до 47 годишна възраст. Към настоящия момент в областта има 14 активни случая, три от които се лекуват в МБАЛ Шумен, други 14 са на домашно лечение. Това са две положителни лица от община Върбица, две от Нови пазар, от които един е хоспитализиран и 10 случая в община Шумен, две от лицата са приети в шуменската болница.

Заболеваемостта на 14 дневна база в областта е 5,8 на 100 хил.

РЕШЕНИЯ на Областния кризисен щаб

Привеждане в изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболеваемостта от SARS-CoV-2 на територията на област Шумен.

Провеждане на работни срещи по общини, на които да се запознаят кметовете на населени места, здравните медиатори и всички заитересовани страни с Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Протоколите от заседанията да бъдат изпратени в Областна администрация Шумен и РЗИ-Шумен в срок до 06.08.2021 г.

На базата на регистрираната заболеваемост, в съчетание с допълнителни критерии се определят противоепидемични мерки, съответстващи по своя характер и обем на конкретната епидемична ситуация, отразени в таблица 1 и 2 на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Носенето на защитни маски за лице на закрито, спазване на дистанция от метър и половина, дезинфекция – са основни противоепидемични мерки, които се прилагат на всички нива на заболеваемост.

Контрол за спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители.

Засилен ежедневен контрол от страна на РЗИ-Шумен, ОД МВР Шумен и общините за спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени със Заповеди на министъра на здравеопазването.

Засилен контрол на обществения транспорт за спазване на противоепидемичните мерки. Засилен контрол от страна на общините в населените места на територията на всяка община за спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени със Заповеди на министъра на здравеопазването и в съответствие с таблица 2 на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

Ефективен контрол за спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители от страна на РЗИ-Шумен, ОД МВР Шумен и общините.

Своевременна диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

Диагностиката и лечението при COVID-19 е препоръчан в единен протокол (т. 4.3 от Националния план)

Първият контакт със здравната система на лица със съмнение за заразяване коронавирусна инфекция се осъществява по установения ред:

– в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ – ОПЛ, лекари специалисти на индивидуална практика, медицински центрове, ДКЦ и лаборатории;

– от спешни мобилни екипи на ЦСМП и при амбулаторни прегледи във филиалите им;

– в спешните отделения диагностично-консултативните блокове на лечебните заведения за болнична помощ;

– от РЗИ – по телефон или при провеждане на епидемиологично проучване;

Етап 1: При ограничено местно разпространение или нисък, задържащ се или бавноразвиващ среднодневен брой случаи, лечебните заведения за болнична помощ са в нормален режим на работа и в готовност за прием на пациенти в област Шумен:

Във всички лечебни заведения се установяват ефективни мерки за скрининг на лица със съмнение за COVID-19.

При 14 дневна заболеваемост до 100 на 100 000 души население – необходим брой легла, съгласно Националния план – 39 бр. в. т.ч 2 бр. интензивни. Хоспитализацията на болните ще се осъществява в „МБАЛ-Шумен“ АД в Инфекциозно отделение и в ОАИЛ.

Етап 2: При отчетен бързо нарастващ среднодневен брой на новорегистрираните случаи с прогресивно нарастване на броя на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение:

При 14 дневна заболеваемост от 100 до 200 на 100 000 души население – Необходим брой легла, съгласно Националния план – 79 бр., в т.ч. 5 интензивни. Хоспитализацията на болните се осъществява в Инфекциозно отделение, ОАИЛ и трансформиране на съществуващите Терапевтични легла за активно лечение.

„МБАЛ-Шумен“ АД поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

Етап 3: Увеличение на броя на новосъобщените случаи, предаване на инфекцията, като се увеличава броят на лечебните заведения, които участват с обособени структури при обслужването на пациенти с коронавирусна инфекция.

При 14 дневна заболеваемост над от 200 до 500 на 100 000 души население: Необходим брой легла, съгласно Националния план – 196 бр., в т.ч. 12 интензивни. Хоспитализацията на болните се осъществява в Инфекциозно отделение, ОАИЛ, Терапевтични и други легла на „МБАЛ-Шумен“ АД.

„КОЦ-Шумен“ ЕООД, „СБАЛК-Мадара“ ЕАД и ДПБ- с.Царев брод осигуряват легла за диагностика и лечение на заразени лица, за които се извършват дейности в съответствие с разрешението за лечебна дейност на съответното лечебно заведение.

„МБАЛ-Шумен“ АД поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

Етап 4: Голям брой случаи/бързо увеличаващ се брой случаи, широко разпространение сред населението, пандемията се разраства бързо, бързо се увеличава броят на хоспитализациите на пациенти с коронавирусна инфекция и/или броя на хоспитализираните, нуждаещи се от интензивно лечение.

При 14 дневна заболеваемост над 500 и повече на 100 000 души население хоспитализацията на болните се осъществява в „МБАЛ-Шумен“ АД и се разкриват допълнителни 20 бр. легла в „КОЦ-Шумен“.

„МБАЛ-Шумен“ АД поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

Посочените цифри прогнозират необходимия брой болнични легла и при промяна в хода на епидемичния процес ще бъдат актуализирани, съобразно епидемичната обстановка на територията на област Шумен.

Настоящият спокоен период с ниско разпространение на вируса представлява добра възможност за полагане на усилия за повишаване на ваксинационния обхват в групата на възрастните хора и хронично болните преди разпространението на варианта Делта на вируса, който вече е установен в страната и област Шумен. В краткосрочен план отчетливо увеличение на обхвата е необходимо и при медицинския персонал, педагозите и социалните работници, които при недостатъчен обхват ще бъдат първите засегнати от новата вълна след летните месеци.

shumenonline.bg

 

shumenonline.bg

2 Comments

  1. Слави Трифонов каза:

    фалшиви броики…..поредната лъжа

  2. ИзлагациЙ каза:

    СлаФчо, знаеш ли кога се употребява буквата „Й“ ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *