Делта вариантът е в Шумен
27.07.2021
Опасно горещо време
28.07.2021

Медици напускат шуменската болница

„Нямаме право да не сме в готовност, тъй като сме единствената спешна болница в областта. За съжаление в последно време се наблюдават тенденции, които отслабват тази готовност.  Преживяхме една критична вълна, когато в болницата имаше 270 болни, при легла за ковид 190 на брой“. Това заяви директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов по време на заседанието на областния кризисен щаб.

През последните месеци се наблюдава изтичане на кадри от шуменската болница към други лечебни заведения, което според д-р Костов се обяснява с умората, която медиците натрупали по време на пандемията.

Той подчерта, че за да има готовност едно лечебно заведение то трябва да има кадри, материална база и финансово осигуряване.

„Молбата ми е към другите лечебни заведения по възможност да задържат назначаването на кадри от нашата болница, които търсят работа в други лечебни заведения“, апелира директорът на МБАЛ Шумен.

По отношение на материалната база предстои разширяване на кислородната инсталация със средства от Националния план за справяне с пандемията, както и изграждането на външен асансьор, с който ковид пациентите ще бъдат транспортирани директно в терапевтичния блок, където ще бъдат разкрити 100 легла за ковид пациенти.

Предоставянето на втория етаж от бившата Белодробната болница на Медицинския факултет засега ще бъде отложено за неопределен период от време.

„Положението ни не е розово и по отношение на финансите, тъй като тези пациенти са доста скъпи. Това, което получаваме за тяхното лечение реално не покрива дейността. Разходите за медикаментозно лечение се покачиха, както и разходите за обезвреждане на опасните отпадъци. Консумацията ни на кислород се повиши многократно“, допълни д-р Костов.

От другия месец болницата в Шумен ще остане само с 8 реаниматори, които ще трябва да обслужват 5 операционни.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *