Съпрузи от Шумен са жертвите във вчерашния ад на пътя
27.07.2021
Комитова не откри нарушения във ВиК Шумен
27.07.2021

Хижар нападна шуменска група туристи

Снимка: Кадър БТВ

Хижар нападна шуменска група туристи в заслон в Пирин, съобщава bTV. Студентите били на 10-дневна екскурзия, като една от нощувките в заслон „Тевно езеро“ била предварително планирана и платена.
Младежите разказват, че вечерта всички се забавлявали, пели български песни, а хижарят им се радвал.
Клип от вечерта на нападението тук 
„Пристигнахме в заслона, посрещна ни хижарката, бяхме настанени в 30-местна стая. Денят премина без проблеми. После се появи хижарят. Отидохме на вечеря, хижарят беше седнал на съседната маса и ни позволи да останем до 23:30 ч. През това време ние слушахме музика, пеехме български песни, той ни се радваше“, разказа Виктория Радева.
Точно тогава хижарят се качил на втория етаж, където била стаята на туристите, във видимо нетрезво състояние, започнал да крещи и заплашва студентите. По думите им, те опитали да го успокоят, а мъжът ги нападнал.
„Хвърляше столове по едното момче, което отнесе около 3-4 удара със стол, аз се опитах да ида до хижаря, да го обезвредя, да му взема стола и в същия момент просто някакси не успях да уцеля времето и той, докато хвърляше стола, ме удари през лицето. От там са и тези рани по лицето ми. От това аз паднах на земята и после като си отворих очите го видях как е със стола над мене и отгоре ми го засили“, разказа пострадалият Ивайло Койчев.
„На 2600 метра надморска височина да извадиш нож, да заплашиш хора с пушка и да разбиеш главата на двама човека. Прободна рана с нож на 2600 метра, където 7 часа е най-близкият път, до където може да стигне линейка си е фатална. Каквото и да си говорим това си е опит за убийство“, каза Ивайло Сакелариев – турист.
Студентите успели да обезвредят нападателя си и напуснали хижата. Последвал 7-часов преход, като през цялото време опитвали да се свържат със 112.
„Чак на сутринта се свързахме със 112, Спасителната служба дойде около 10 часа и прибра момчетата, които бяха пострадали. Другите момчета, които бяха изчезнали, се опитаха да се свържат със 112, но те са им отказали помощ, тъй като са решили, че не могат да се справят нито с хижаря, нито с обстановката, нито с времето и са им казали просто сами да се оправят. Това е било през нощта“, обясни Калоян Стоянов – водач на групата.
Хижарят Иван Дрангов отречи да е нападал туристите. По негови думи, студентите изпили много алкохол, слушали силна музика и самите проявявали агресия, както към други гости на заслона, така и към самия него
„Заслонът беше направо обърнат с главата надолу. Качих се горе, викам „Бе, хора, късно е, престанете“. Изблъскаха ме, избутаха ме надолу. Слезнаха, поскарахме се, но не е имало никакъв бой, не е имало инцидент. Момчето като се опита горе да ме блъсне, падна по стълбите, който е ходил на Тевното езеро знае за какво става въпрос. Падна по стълбите надолу и си удари главата, сигурно в масата, аз не съм видял“, разказа Иван Дрангов – хижар в заслон „Тевно езеро“.
Собственик на Заслон „Тевно езеро“ е Българският туристически съюз.
Въпросният хижар стопанисвал заслона повече от 20 години и досега официални оплаквания и жалби срещу него не са постъпвали.
Шуменската група туристи са категорични, че ще търсят правата си.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *